Наші в Польщі. Заробітчани-мігранти

Для мігрантів з України найбільш важливими є питання про трудове законодавство, медичну допомогу, придбання нерухомості.

Про це пише Monitor Info, посилаючись на Polskie Radio dla Zagranicy.

Цими днями Європейська комісія повідомила, що відкриє справу проти країн-членів, які до вересня 2017 р. не збільшать кількість біженців, що їх готові прийняти в рамках програми ЄС. За інформаціями комісії, держави, які уникають чи відмовляються прийняти біженців, порушують закон Євроспільноти. Проте ситуація в Польщі, що стосується біженців, чи в ширшому контексті іноземців, доволі специфічна, оскільки там прибувають в основному громадяни з-за східного кордну ЄС, останнім часом переважно з Донбасу.

Отже, біженці – це одна справа, натомість економічні мігранти, заробітчани – це вже дещо інше питання. І саме мігранти з України – це така група, для якої найбільш важливими є питання про медичну допомогу, придбання нерухомості та, перш за все, трудове законодавство.

Про права і обовְ’язки мігрантів у Польщі розповідає юрист Міхал Санковський.

Що повинен зробити працедавець, який планує працевлаштувати іноземця?

Роботодавець повинен з’ясувати дві речі: по-перше, чи в цього іноземця є документ, який підтверджує легальність, законність його перебування на території Польщі. Найчастіше це віза або Карта побуту. По-друге, роботодавець повинен дізнатися, чи в іноземця є дозвіл на працевлаштування або чи такий дозвіл його не стосується.

У ситуації, коли іноземець перебуває за кордоном і роботодавець тільки планує його запросити до Польщі, потрібно виконати дуже просту процедуру, тобто зареєструвати в управлінні праці заяву про намір працевлаштувати іноземця. У цій заяві вказати розмір зарплати та період потенційного працевлаштування. Далі таку зареєстровану заяву необхідно відправити до працівника-іноземця. А іноземець на основі такої заяві отримує виїзний документ, робочу візу, і вְ’їжджає до Польщі.

Вирішення цього питання триває кілька днів, максимум тиждень. Натомість, що стосується отримання візи, то тут буває вже по-різному – від тижня до трьох тижнів. Тобто, на мій погляд, усю процедуру можна завершити протягом одного місяця.

Чи існує можливість того, що іноземець ще перед тим, як отримає дозвіл на тимчасове перебування і працевлаштування в Польщі, розпочне роботу раніше?

Як правило, це неможливо. Іноземець, після того, як прибуде на територію Польщі, має звернутися до воєводи про надання дозволу на тимчасове перебування і працевлаштування. Ця процедура триває принаймні два-три місяці, і в цей же період, тобто перед тим, як отримає рішення, іноземець не може працювати в Польщі легально. Це дещо ускладнює його ситуацію, тому-то існує можливість паралельно виступити із самою лише заявою про надання дозволу на працевлаштування, а видача такого дозволу триває менше, місяць-два.

У Польщі свого часу виникла проблема торгівлі дозволами на працевлаштування. Були ситуації, що іноземець із купленим документом приїжджає до Польщі, а тут виявляється, що немає ні роботодавця, ні фірми, яка нібито мала його прийняти на роботу. Часто в такої людини, яка заплатила за документ останні гроші, немає виходу, вона починає працювати нелегально. Чи в рамках одного дозволу на працевлаштування іноземець може змінювати роботу? Наприклад, коли роботодавець, який прийняв на роботу іноземного працівника, має філію в інших містах країни? Або взагалі, чи на основі одного дозволу можна змінити роботодавця, і чи тоді дозвіл залишатиметься дійсним?

Якщо видано рішення про дозвіл на тимчасове перебування і працевлаштування іноземця, то в цьому рішенні детально вказано, який роботодавець, яка посада, яка мінімальна зарплата, вказано також робочий час. У звְ’язку з цим кожна зміна вимагає, щоб про неї повідомили воєводу, а зміна роботодавця вимагає нового рішення на тимчасове перебування і працю.

Дозвіл на роботу для іноземця надається максимально на період до трьох років. Практично, за першим разом, воєвода видає такий дозвіл на період року-двох, натомість черговий дозвіл – вже на три роки. Згодом цей дозвіл можна поновлювати на чергові три роки.

Нерідко з’являється інформація про те, що іноземці, зокрема українці, забирають робочі місця в поляків. Чи це дійсно так?

Тест ринку праці – це новий інститут у польському законодавстві, який полягає в тому, що роботодавець перед тим, як прийме на роботу іноземця, повинен звернутися до управління зайнятості з запитанням, чи серед зареєстрованих в управлінні безробітних є громадяни Польщі, які могли б працювати на вказаній посаді за визначену зарплату. Отже, це процедура отримання інформації про ситуацію на локальному ринку праці, яка підтверджує можливість або відсутність змоги працевлаштувати на цю посаду громадянина Польщі або громадянина ЄС. Роботодавець називає вимоги щодо кваліфікацій працівника, його вмінь, освіти тощо. Якщо управління зайнятості підтвердить, що серед зареєстрованих безробітних громадян Польщі немає такого працівника, тоді упродовж 14-ти днів повідомляє роботодавця про негативний тест ринку праці.

Чи трапляється, що роботодавці обходять таку вимогу, бо хочуть прийняти на роботу дешевшого працівника?

Роботодавці не можуть цього обійти, позаяк звертаючись до воєводи з запитом про дозвіл на тимчасове перебування і працю для іноземця, воєвода вимагає від роботодавця підтвердження з управління зайнятості. Натомість є випадки, коли не потрібно проходити процедуру тесту ринку праці. Це відбувається тоді, коли іноземець вже раніше отримав дозвіл на працевлаштування і роботодавець виступає лише з заявою про продовження цього дозволу. Така ситуація складається у випадку, коли, наприклад, минув термін трьох років дії дозволу, роботодавець задоволений працівником і хоче надалі з ним співпрацювати, тоді тест рину праці не є потрібний.

zakarpatpost.net