Чи не замерзнемо цієї зими? Енергетичний прогноз невтішний. ВІДЕО

Минулого тижня в українській енергетиці стався великий скандал. Учасники ринку і експерти активно розкритикували угоду про закупівлю вугілля антрациту у США.

Стверджується, що вугілля ми купили майже на чверть дорожче, ніж можна було, пише Новое время.

Дехто поспішив звинуватити Центренерго, яка від імені держави підписала контракт в корупції або як мінімум некомпетентності.

Олександр Харченко, гендиректор Центру досліджень енергетики, вважає, що через непрофесійно і неефективно проведених переговорів, ціна за вугілля виглядає досить неадекватною: “Ті умови поставки, які я бачив, виглядають краще для американців і куди гірше для українців”.

Дійсно, умови не найкращі. За словами Олександра Паращія, керівника аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital, в тій же Південній Африці деякі компанії купують вугілля на $15-20 дешевше за тонну.

Так що ж власне відбувається в українському ПЕК? Чому його знову лихоманить?

Як заявив Першій Шпальті Ігор Насалик, міністр енергетики, зараз ПЕК працює в штатному режимі. “Запасів вугілля у нас вдвічі більше, ніж було на цей період минулого року. Атомні електростанції у нас працюють в режимі того графіка, який ми передбачили на чотири роки. Ми практично на 10% в загальній енергосистемі збільшили частку атомної промисловості. Це дозволило нам не тільки зменшити споживання антрацитової групи вугілля, а й істотно його наростити”, – підкреслив міністр.

Згідно з планами Міненерго, з 2019 року на антрацитовій групі вугілля будуть працювати тільки ТЕЦ. “Ми пішли шляхом переведення котлоагрегатів з антрацитової на газову групу. І нам вдалося не тільки принципове рішення прийняти щодо державної компанії Центренерго. Але і група ДТЕК прийняла рішення про переобладнання блоків. З іншого боку, це дає сигнал до розвитку сировинної бази на території України, зокрема газової групи вугілля на території України. Нам потрібно збільшити видобуток протягом двох років на 8-8,5 млн тонн”, – говорить Насалик.

На думку міністра, це дає сигнал і приватному бізнесу про можливості вкладення коштів в українські шахти.

Також у програмі Перша Шпальта дивіться інтерв’ю з першим українцем, який купив акції Apple і Facebook, після дерегуляції НБУ на валютному ринку.

Завершує випуск огляд економічних подій за тиждень від блогера і ділового журналіста Дениса Безлюдька.

Програма Перша Шпальта виходить на каналі UA:Перший в партнерстві з журналом Новое Время

zakarpatpost.net