АНОНС. Таємниці Ужгорода та річки Уж

Кожне місто – це ніби окрема планета. Воно унікальне, неповторне і так чи інакше пов’язане з іншими планетами тієї сонячної системи, якою є певна держава.

Ужгород один із найбільш малодосліджених обласних центрів України і в той же час найбільш багатонаціональний, а може… ще й найстаріший. У різні часи наші землі перебували під владою різних держав. Нашим предкам довелося багато чого пережити. Тож зараз ми, сучасники, маємо знати своє минуле і пишатися тим, що залишили нам у спадок наші славні пращури і впевнено дивитися в майбутнє. Але чи багато нам відомо про наш Ужгород? На жаль, ні. Тож спробуємо  розкрити деякі таємниці.

Скільки років насправді Ужгороду?

Одні історики кажуть, що Ужгород набагато старший за свій офіційний вік, і що йому не 1124, а більше років, інші ж навпаки омолоджують обласний центр Закарпаття.

Зокрема, дослідник і автор книги «Ужгород відомий і невідомий Йосип Кобаль наголошує, що точних даних про те, коли з’явилося місто не просто немає, а всі свідчення щодо віку ґрунтуються на помилкових припущеннях, які не мають нічого спільного з історичними подіями.

Утім усе ж він висуває свою гіпотезу, і підкреслює, що з’ясовуючи, коли виникло місто, впевнено можемо спиратися лише на археологічні дані. І це X – початок XI століття.

«Далеке ХІІ ст… Норманський король Роджер ІІ (1130-1154 рр.) вирішив на основі власної карбованої на сріблі карти світу створити великий географічний твір. За виконання цього неординарного завдання взявся арабський географ і мандрівник Мухамед Аль-Ідрісі (1100-1161 або 1165 рр.), який після навчання в Кордові та багатьох подорожей близько 1138 р. переїхав у Палермо, де знаходився двір Роджера ІІ, й став до нього на службу. На основі відомостей географів, мандрівників і торговців Аль-Ідрісі склав карту світу й опис до неї. Увесь світ він поділив на сім кліматів, а останні на 10 областей і до кожної виготовив свою карту з описом. Величезний твір він завершив у 1154 р. Так серед багатьох міст світу на карті з’явилося і місто Ужгород. Аль-Ідрісі з 1154 р. є найдавнішим писемним джерелом, у якому згадується Ужгород. Фігурує місто у творі арабського вченого під назвою Гункбар або Унгу, – підкреслює пан Йосип. – Згадки про Ужгородське городище, про фортецю Унг, чи Унгоградус досить часто зустрічалися в давніх джерелах. Уже римлянам було відомо, що на півночі їх провінції Паннонії існує укріплення Унг. Німецький єпископ Ліудпранд, говорячи про перенаселення різних племен, твердив, що у Каравантських (очевидно, карпатських) слов’ян було сильне укріплення Унгоградус. Угорський літописець, писар короля Владислава IV, у хроніці, яка датується 80-ми рр. ХІІІ ст., зазначав, що укріплення Унгвар існувало вже у 872 р.

Обкладинка свіжого номера газети «Наш Ужгород»

В окремих джерелах укріплення Гунгвар (чи Гунг) згадується у зв’язку з описом завоювання Руської Окрайни угорськими племенами, які зустріли тут опір сильного князя (дука) Лаборця.

Утворення ранньофеодального князівства в західному куточку Карпат на чолі з Лаборцем цілком імовірне, бо саме у VIII-IX ст. такі князівства виникали у східних слов’ян, поляків і чехів. Так по-сусідству з Ужгородом у племен Східної Словаччини на поч. ІХ ст. існувало Нітранське князівство князя Прибіни, на правому березі Дунаю – Блатенське, або Паннонське князівство і т.д. Отже,Ужгород як військове укріплення і своєрідний економічний центр слов’янских племен у південно-західному куточку Карпат виник десь у 70-рр. ІХ ст.».

Продовження історії читайте у свіжому номері газети «Наш Ужгород».

Святковий номер дуже цікавий і насичений. Ми старалися, щоб створити вам святковий настрій, добираючи лише позитивні матеріали та новини.

Свіжий номер газети «Наш Ужгород» уже в продажу.

Купуйте в кіосках.

 

zakarpatpost.net