Названо причину, через яку Землі загрожує глобальна катастрофа

Вчені Геологічної служби США з’ясували, що в регіонах вічної мерзлоти північного півкулі Землі накопичилося майже 800 мільйонів кілограмів ртуті. Танення льодів у результаті глобального потепління призведе до викиду токсичного металу в навколишнє середовище, що стане наймасштабнішою екологічною катастрофою.

Стаття дослідників опублікована у Geophysical Research Letters, пише Lenta.ru.

У вічних льодах північної півкулі міститься природна ртуть, яка надходить з атмосфери і зв’язується з органічною речовиною в ґрунті, після чого частки ґрунту вмерзають у кригу.

Дослідники проаналізували 13 зразків льоду, відібраних на Алясці в період із 2004 до 2012 року. Отримані дані порівняли з результатами аналізу 11 тисяч зразків, зібраних по всьому світу. Виявилося, що у вічній мерзлоті міститься в 10 разів більше ртуті, ніж було викинуто в навколишнє середовище в результаті людської діяльності за останні 30 років.

Велика кількість металу, яка вивільниться під час танення льоду, буде перетворена в токсичну сполуку, яка, накопичуючись в організмі живих істот, стане причиною важких розладів, зокрема уражень центральної нервової системи.

zakarpatpost.net