Понад рік писала про катування чоловіка — як прив’язував її до батареї, прикладав розжарену сковорідку до тіла

— Частенько чула, як Наташа кричить: “Не надо, рятуйте!” Бувало, викидала у вікно записки про допомогу. Коли приїжджали поліцейські, відмовлялася жалуватися на чоловіка. Казала, все добре, — говорить 38-річна Ірина Подфедько з Лубен Полтавської області.

Її сусід Олександр Перепічай, 54 роки, понад п’ять років катував дружину 45-річну Наталію Дмитренко. Приковував ланцюгами до батареї, різав ножем, припікав шкіру. Чоловіка забрали на примусове обстеження до психлікарні, пише gazeta.ua.

— Сашко завжди був странний. Людей остерігався, носив із собою монтіровку. Підліковував психіку, поки живий був батько. Потім перестав. Ходив брудний, у шапці з антенами. Казав, що обраний і його забере космічний корабель. А останнім часом розгулював із прив’язаним до руки тесаком. На громкі звуки замахувався ним. Ми стали боятися за дітей, які галасують на вулиці, — продовжує Ірина Павлівна.

Олександр Перепічай і Наталія Дмитренко в цивільному шлюбі прожили 10 років. Дітей не мають.

— Зразу жили добре, ладнали. Бувало, випивали разом. Потом Наташа перестала вживати, а Сашко почав її бити. Вона терпіла. Чого — неясно. Казала, старалась дуже не кричати, щоб люди не чули, — розповідає Валентина Савченко, 51 рік, із Лубенської міськради. — Років п’ять тому Наташа перестала появлятись на вулиці. Люди звернулись до місцевого самоврядування. До Перепічая направили поліцейських. Їм ніхто не відчинив — так і повернулись. Удруге на Сашка заявили місяць тому. Набридло, що кидається на ­перехожих.

Наташа робила у банку. Сашко ніде не працював. У старої матері забирав пенсію, за ці гроші й жили.

Громадські активісти через суд домоглися примусового обстеження Олександра Перепічая в обласній психіатричній лікарні.

— Зайшли до будинку з поліцією, психіатром. Наташа забилася між стіною і шафою. Була залякана, мала затягнуті порізи та опіки. Один шрам на іншому, — каже Ірина Подфедько. — Знайшли її щоденник. Понад рік писала про катування чоловіка — як прив’язував її до батареї, прикладав розжарену сковорідку до тіла. За спробу відкрити двері бив по руках. Як не туди йшла — лупцював по ногах. Наказував звертатися “мій господін”, себе називати “ваша слуга”.

— Наташа — худесенька, ледь передвигається. З небайдужими людьми збираємо гроші на її лікування, — додає Валентина Савченко.

Наталія Дмитренко перебуває в неврологічному відділенні районної лікарні. Написала заяву в поліцію про знущання чоловіка.

— Ступінь покарання залежатиме від результату медичної експертизи. Якщо в чоловіка виявлять психічні відхилення, то направлять на примусове лікування закритого типу, — пояснює 30-річна Олена Гордієнко, старший інспектор Лубенської поліції.