Закарпатський геній, що у 9 років вдало прооперував кішку, а в 16 побував у Африці, зайняв перше місце на олімпіаді у США

Випускник Сокирницької школи Валентин Фречка став відомим Україні завдяки тому, що винайшов папір із опалого листя.

Спочатку винахід закарпатського 16-річного генія гідно оцінили на олімпіаді в Тунісі. Він здобув не просто перемогу в непростому поєдинку, у якому брала участь найобдарованіша молодь 86 країн світу, а Золоту нагороду та Гран-прі. Потім юнак переміг на Міжнародній олімпіаді з екології у Кенії. І це далеко не перші успіхи нашого земляка.

А цими днями Валентин виборов золоту медаль Genius Olimpiad 2018.

Олімпіада  проходила на базі State University of New York at Oswego.

Нагадаємо, що з раннього дитинства хлопець був винахідником і вражав близьких тим, що робив речі, не притаманні його віку, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

«Валентин завжди був незвичайною дитиною, – каже Наталія, мама Валентина. – Пам’ятаю, коли йому було шість років, перед святом Миколая, ми з чоловіком спитали, що б він хотів отримати у подарунок. Він відповів, що хотів би в Хусті піти в один магазин. Назву його не знав. Але ми довірилися йому і поїхали до міста. Там він відвів нас у книгарню. Довго переглядав літературу, щось вибирав, як дорослий, і врешті-решт зупинився на величезній енциклопедії «Анатомія людини». Продавець, яка працювала там уже 30 років, зізналася, що за період її роботи це перший такий випадок, коли дитина вибирає не казки чи розмальовки, а науковий підручник».

Наталія Фречка – людина скромна, про багато здобутків сина замовчує. Але журналісту газети «НЕДІЛЯ» вдалося дізнатися один вражаючий факт – хлопець ще малим прооперував і врятував від смерті кішку.

«Тоді Валентин навчався у третьому класі. На нашу кицю Кісу напали собаки і сильно покусали. Кісточка на лапці була сильно пошкоджена, кошенятко мало приблизно рік і дуже мучилося, я взагалі хотіла його присипити. Але син не дав цього зробити. Він сказав, що врятує Кісу. Загалом він дуже любить природу та тварин. Тож він написав мені на папірці, що йому потрібно, і відправив до аптеки. Наркозом послужили таблетки від головного болю, причому він точно знав, що саме і в якій кількості вводити кошеняткові. Далі, коли Кіса заснула, він зробив розріз, вибрав уламки, випрямив кісточку, зашив, наніс гіпсову пов’язку, замотав бинтом. І кішка не просто вижила, а живе досі, причому – здорова та повна сил», – поділилася спогадами жінка.

zakarpatpost.net

 Фото з сімейного архіву родини Фречки