Закарпатський тиждень: трагедії загальноукраїнського масштабу та скромні «містечкові» втіхи

Усі прикрощі тижня затьмарила трагедія на Рівненському полігоні, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

 На закарпатських сайтах упродовж попередньої семиденки вже почали з’являтися фото усміхнених, зосереджених військових, які проходили бойовий вишкіл на Рівненщині; саме Закарпаття долучилося до всеукраїнського святкування річниці утворення поліції. Здавалося, ми увійшли в період гідного відзначення становлення силових структур і маємо, врешті, чим справді пишатися, аж тут… І найбільш прикро, що розслідування причин трагедії, у результаті якої загинули троє закарпатців, а ще дев’ятеро отримали ушкодження, може поставити ще більше запитань. Адже вже лунають припущення про злочинну недбалість чи неприпустиму необережність… Саме той випадок, коли з’ясування усіх обставин може завдати ще більшого болю і розчарувань. А головне – чи додадуть ці висновки більшої віри і готовності матерям довіряти своїх синів війську? Проте було чим засмутитися ще… Хоча дещо все ж додало оптимізму і віри в людей…

Чи буде що рубати нащадкам на Закарпатті?

За висновками експертів, опублікованими цього тижня, в Карпатах відбувається катастрофічне старіння ялинників унаслідок значних перерубів у 50-ті роки минулого століття. Слід розуміти, що за 50 років просто не буде чому старіти, адже «переруби» нинішні навряд чи можна порівняти з тим, що коїлося 100 років тому… Хоча, на думку голови Закарпатської ОДА, заяви активістів про неймовірних масштабів вирубку карпатських лісів аж сильно перебільшені – усе в нормі, ну майже…

Зате є, кого стріляти…

Період випускних на Закарпатті ознаменувався криміналом. Звичайно, цей загульний час для неосвічених у пиятиках молодиків, як правило, супроводжувався прикрими випадками. Проте до стрілянини не доходило. Дійшло! Сварка на терасі у Хусті переросла у бійку, під час якої 28-річний хустянин витягнув травматичний пістолет та здійснив два постріли у бік 18-річного мешканця села Ільниця, що був серед випускників. Потерпілого з непроникаючим кульовим пораненням доправили до травматологічного відділення лікарні.

І кого зупиняти…

Розпорядженням голови ОДА Мукачівському прикордонному загону та Головному управлінню Національної поліції доручено організувати спільне цілодобове несення служби і створити стаціонарний або пересувний пост на автодорозі між Білою Церквою та Великим Бичковим (Рахівський район).

І є, кого рятувати…

Новина про те, що лебідь на озері в парку Перемоги в Ужгороді зачепився за рибацьке знаряддя, прогнозовано збурила соцмережі. Попри прохання захисників природи не полохати птаха, рятівники завзято і безуспішно взялися до справи… Лебедя врятували за добу мудрі і терплячі перехожі.

І буде, що показувати…

Підрядна організація, яка виграла тендер на відновлення Музею лісу і сплаву на Чорній ріці в Міжгірському районі, нарешті розпочала роботи і в закарпатському «білому домі». Є вірогідність, що до кінця року оновлений музей можна буде без сорому показувати туристам.

Яких, сподіваємося, стане більше…

Адже про них ми вчимося дбати справді по-європейськи. Про це свідчить скромне повідомлення на сторінці Фейсбук від міського голови Берегова. Він повідомляє про встановлення спеціальної конструкції на площі Героїв, де люди можуть трохи освіжитись, гуляючи містом. Спеціальна рамка з обприскувачами води була встановлена задля комфорту містян та гостей міста. У сильну спеку у кожного бажаючого є тепер можливість освіжитися, використавши цю установку, – написав мер.

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net