Як врятуватися від сімейного тирана: психолог дала поради жінкам

В Україні дуже багато жінок страждають від насильства в сім’ї або від своїх партнерів, однак мало хто готовий скаржитися на сімейних тиранів або звертатися за допомогою до фахівців.

Про це розповіла в ефірі ObozTV практикуючий психолог Світлана Арефнія. Спеціаліст дала поради жінкам, як уберегтися від сімейного насильства.

“Найкращий спосіб виходу з ролі жертви – знайти себе, зрозуміти, хто я, що я в цьому житті зробила, ким я є, які у мене почуття, чого я хочу. Тільки тоді можна виходити з ролі жертви”, – зазначила експерт.

“Жертва – людина, у якої стерті кордони, яка не відчуває себе, підкоряється іншому. У насильника або тирана одна-єдина потреба – влади. Він хоче домінувати над кимось і починає шукати цю жертву. Жертва, яка не має кордонів, підпорядковується, і тоді інша людина починає замінювати її – говорити, як їй жити, хто вона, з чого складається, які її бажання. Виявлення та відстоювання себе і є вихід з цих відносин”, – пояснила психолог.

Як зазначила Арефнія, коли жінка починає розуміти, що не заслуговує на таке ставлення, вона потребує підтримки близьких людей – це може бути мати, рідні або друзі.

“Але не забувайте, що агресор дуже швидко може стати жертвою, говорити – “ти мене кидаєш, я змінюся, це був останній раз і ніколи не повториться”. Той, який вчора бив і знущався, починає плакати і повзати на колінах, стає “милим котиком”. У цей момент жінці важливо не повірити, прийняти рішення, відстоювати його і піти. Будь-яке психологічне або фізичне порушення кордонів, якщо воно один раз було, потім повторюється, навіть через тривалий термін. “Він мене три роки не бив” – але потім все одно повториться”, – підкреслила психолог.

За словами експерта, важливо бути твердою в своїх переконаннях, не допускати агресії як у фізичній, так і в словесній формі.

“Якщо людина починає намагатися над тобою домінувати, поламати тебе, не треба йти на прямі конфлікти “а ти – а ти”. Краще піти від конфлікту, сказати – це твоя думка, вибач, але я буду діяти по-своєму. І, не ламаючись, відстоювати свій кордон. Агресор природно буде намагатися це проломити, а спробувавши він зрозуміє, що це не працює. Агресор, коли починає відчувати владу, перевіряє потроху. Спочатку слово сказав, матюкнувся, ляпаса дав, штовхнув і потім все більше. У такий спосіб він перевіряє кордон, ламає”, – пояснила вона.

Арефнія закликала жертв сімейного насильства звертатися до фахівців і виходити з цих відносин.

“Але якщо жінка зуміла піти з цих відносин, не усвідомивши, що відбувалося, вона буде знову шукати такого самого тирана. Якщо вона не зрозуміє, що це був і її вибір теж, тому що у стосунках 50% належить обом половинкам, якщо вона не візьме відповідальність на себе, то назад встрягне в такі самі відносини”, – попередила психолог.

“Дуже важливо йти усвідомлено і не встрягати в такі відносини, тому що перевиховати насильника або тирана неможливо. У нього теж була травма в дитинстві, він теж терпів знущання над собою”, – додала вона.

zakarpatpost.net