Чому релігійні свята здоров’ю закарпатців приносять більше шкоди, ніж користі

Здавалося б, серед розкішної карпатської природи, де з-під землі тече цілюща вода, де багато мінеральних джерел, люди повинні бути абсолютно здоровими, принаймні захворювань кишково-шлункового тракту гіпотетично тут не повинно бути. Але, як не дивно, наша область є одним із лідерів в Україні серед гастроентерологічних недуг.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Як таке може бути? Які наслідки може мати переїдання нашими земляками в період зимових свят? Чи може нашкодити здоров’ю піст? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

– Наталіє Юріївно, як пояснити парадокс, що до нас їдуть лікуватися люди з інших областей, а самі закарпатці хворіють на кишково-шлункові захворювання?

– Перш за все, парадокс у тому, що наші краяни не дотримуються водного режиму, нема культури пиття води. Мінеральної води в нас багато, але згадуємо про неї тоді, коли щось турбує. Тому краще проводити профілактику, ніж лікувати. Наше Закарпаття дійсно багате мінеральними водами, але вони саме лікувально-столові. Для щоденного вживання вони не практикуються. До них є певні показання, протипоказання, рекомендації щодо вживання – до чи після їжі, в теплому чи холодному вигляді. Призначати, як їх пити, повинні лікарі, лікарі санаторно-курортних закладів. Я би порадила вживати природну мінеральну воду (малої мінералізації). Потрібно пам’ятати, що одну воду п’ють, а іншою лікуються. Тому раджу, купуючи мінеральні води в супермаркетах, завжди звертати увагу на склад (мінералізацію) води. Для щоденного вживання корисна природна мінеральна вода. Її можна пити у великій кількості, якщо нема протипоказань щодо обмеження рідини.

Але якби ми дотримувалися водного режиму, хоча б елементарних правил, скажімо, пили по 30 мілілітрів води на кілограм ваги, загострень кишково-шлункових захворювань було б набагато менше. Принаймні у період релігійних свят, коли в нас щедро накривають столи.

Ставлення до посту на Закарпатті особливе. Корисний він чи шкідливий? А як після того, скажімо, коли на перший день Різдва чи Великодня люди об’їдаються. Чи безпечні такі стреси для організму? Але свята на Закарпатті – це ще й алкоголь. Дехто лікує похмілля аспірином. Чи це безпечно?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 11 січня.

zakarpatpost.net