Черномирдін: Росія має зробити все, щоб ЧФ не пішов з Криму

Керівництво Російської Федерації має зробити все, щоб Чорноморський флот РФ не пішов з Севастополя. Про це заявив спецпредставник президента Росії з питань економічної співпраці з країнами СНД Віктор Черномирдін.

“Думаю, що керівництво нашої держави має робити все, щоб Чорноморський флот не пішов з Севастополя. Треба домовлятися”, – сказав Черномирдін.

Також Черномирдін наголосив, що “проблема Чорноморського флоту є дуже серйозною, хворобливою і чутливою”, нагадавши при цьому, що альтернативу Севастополю намагалися знайти ще в 1990-і роки, коли він очолював російський уряд.

Проте, за його словами, “Новоросійськ не підходить” для цього за своїм розташуванням і ландшафтом, не маючи закритих від негоди бухт. Тоді як Севастополь, за його оцінкою, “є створеним самою природою унікальним місцем для базування флоту, який оцінив ще Суворов”.

В той же час він не виключив можливості одночасно готувати нове місце для базування флоту. “Але будувати щось треба. Потрібно мати можливості для маневру. Одне іншого не виключає”, – зазначив спецпредставник президента РФ.

Крім того, Черномирдін підкреслив, що у нового керівництва України є розуміння того, що базування Чорноморського флоту в Севастополі “є чинником стабільності, у тому числі й для самої України”. “І якщо раніше від Росії вимагали конкретну програму виведення Чорноморського флоту, то Янукович однозначно заявив: треба домовлятися, щоб перебування ЧФ не завдавало збитків і Росії, і Україні”, – сказав колишній посол РФ в Україні.

Нагадаємо, кандидат у президенти та лідер Партії регіонів Віктор Янукович не виключає продовження російсько-української угоди про перебування Чорноморського флоту в Севастополі.

Як відомо, угода про перебування Чорноморського флоту в Криму була укладена в 1997 році строком на 20 років. Його термін закінчується 28 травня 2017. У ньому також була зафіксована щорічна сума, що сплачується українській владі за оренду флотом нерухомості та земельних ділянок, що становить 98 мільйонів доларів.

tsn.ua