У США пропонують відмовитися від долара

На розгляд законодавців Південної Кароліни надійшов законопроект, що скасовує ходіння американського долара як офіційного платіжного засобу на території штату.

Як передає CBS News, ініціатива належить конгресмену-республіканцю Майку Піттсу (Mike Pitts), який пропонує замінити зелені банкноти золотими і срібними монетами.

“Німці не чекали, що їхня економічна система впаде, але в 1930-х для покупки шматка хліба їм була потрібна ціла пачка грошей, – пояснив Піттс в інтерв’ю. – У Радянському Союзі не думали, що їхня система може впасти, але це сталося. Те ж саме може статися і в нас”. На думку республіканця, федеральний уряд з неприпустимим розмахом витрачає гроші, і друкує їх.

Скептики впевнені, що пропозиція Піттса буде визнана неконституційною, а саму ідею про використання золотої та срібної валюти важко реалізувати через коливання ціни на ці дорогоцінні метали. Сам конгресмен наполягає, що золото і срібло краще “паперу з чорнилом”, а федеральний уряд обмежує права штатів і веде країну до економічного колапсу.

Майк Піттс не вперше виступає з пропозиціями, які отримують резонанс у США. Наприклад, перед Різдвом 2008 року за його ініціативою – Піттс є завзятим мисливцем – законодавці влаштували в Південній Кароліні податкові канікули для продавців вогнепальної зброї.

tsn.ua