Закарпатські чиновники радилися, як дешево і якісно будувати житло

В обласній державній адміністрації під головуванням міністра регіонального розвитку та будівництва України Василя Куйбіди відбулася нарада з питань реалізації програми будівництва доступного житла. В нараді взяли участь голова облдержадміністрації Олег Гаваші, заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча, начальники профільних управлінь, керівники  місцевої  влади, представники будівельних компаній.
Відкриваючи нараду, Олег Гаваші зазначив, що питання, яке розглядається, непросте. Нині в краї майже 11 тисяч сімей потребують покращення житлових умов. Завдяки реалізації програми можна значно поліпшити ситуацію з чергами на квартиру. Голова облдержадміністрації повідомив, що область розробила чимало пропозицій, які були направлені уряду.

– Треба зробити все необхідно, щоби напрацювання в рамках програми не залишилися лише добрими намірами, а були втілені в життя, – звернувся до присутніх керівник краю. – Звісно, що економічна криза скоригувала плани будівельників, утім навіть у нинішніх умовах можна добитися здешевлення вартості житла. В першу чергу шляхом використання місцевих будівельних матеріалів та безкоштовного надання органами місцевого самоврядування земельних ділянок під будівництво.

Міністр регіонального розвитку та будівництва відзначив, що минулоріч у будівельній галузі фіксувався значний спад – майже наполовину. Будували й продавали мало. На Закарпатті ж ситуація трохи краща, – продовжив міністр. Тут падіння становило всього 37 відсотків. А за темпами розвитку галузі Закарпаття перебуває у п’ятірці. Міністр зауважив, що показники розвитку галузі ще раз підтверджують необхідність участі органів державної влади всіх рівнів в створенні умов для подолання підприємствами будівельного комплексу наслідків фінансово-економічної кризи. Василь Куйбіда повідомив: нещодавно набула чинності урядова постанова про Державну цільову соціально-економічну програму будівництва доступного житла на 2010-2017 роки. 

Програма «Доступне житло» спрямована перш за все на вирішення житлового питання для двох третин громадян України з середніми доходами, які не задіяні в системах комерційного чи соціального житла і не мають за сьогоднішнім законодавством практично жодної перспективи вирішити свої житлові проблеми власним та державним коштом. Передбачається, що за роки існування програми буде збудовано 275 тисяч нових квартир. Загальний бюджет програми сягне понад 89 мільярдів гривень. Також міністр  відзначив, що для будівництва доступного житла розроблено законодавчу базу, державні будівельні норми й типові проекти доступного житла.

За словами Василя Куйбіди нині майже третина закарпатців, які перебувають у відповідній черзі мають фінансову можливість взяти участь у програмі будівництва доступного житла, повідомили zakarpatpost.net в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

На нараді виступив і заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча. Він, зокрема , охарактеризував житловий фонд, рівень забезпечення населення житлом, черги на його отримання. Так, загальна площа всього житлового фонду області на початок року сягає понад 27 млн. квадратних метрів, що в розрахунку на одну особу  становить більше  22 квадратних метрів загальної площі. Найбільше житла зводиться у сільській місцевості. Черга на житло, у порівнянні з 2003-тім роком в області скоротилася майже на третину. Половина з тих, хто перебуває в ній, – мешканці обласного центру. Попри кризу, минулого року велося добудова житла.

– Вартість одного метра квадратного нового житла становить 4 тисячі 366 гривень, що на 400 гривень менше, ніж загалом по країні. Тому будівництво доступного житла є актуальним питанням. Головною ж проблемою і надалі залишається питання фінансування програми, – констатував Віктор Лукеча. – Якщо на її реалізацію уряд не виділятиме коштів, для багатьох людей доступне житло так і залишиться втраченою надією.

Під час наради відмітили й одну з головних проблем, котра заважає чималій кількості українців мати власне житло. Мова йшла про те, що середній розмір доходів громадян України значно менший, ніж вартість житла, і цей розрив постійно зростає. Через це реально реалізувати програму “Доступне житло” в нинішніх умовах буде вкрай складно. Ще одне питання – іпотечне кредитування. Навряд чи знайдеться банк або інша фінансова установа, яка погодиться видавати кредити за низькими відсотками. Причому це стосується як вітчизняних, так і зарубіжних фінансистів. Тому без допомоги держави зробити житло доступним навряд чи можливо.

На нараді також виступили представники місцевої влади, керівники будівельних компаній. Вони обговорили проблемні питання будівництва доступного житла. Зокрема, свої пропозиції висловили Хустський міський голова Михайло Джанда, голова правління ВАТ «Будівельний комплекс» Євген Олійник, директор ТОВ «Інформ-центр» Вадим Бортник, начальник обласного управління Ощадбанку Сергій Пісняк та інші.

zakarpatpost.net