В Ужгороді закінчує роботу міжнародна конференція «Створення спільного промислового парку на угорсько-українському кордоні»

Організаторами заходу виступили угорська асоціація регіонального розвитку «КІУТ» спільно з Міністрерством національного розвитку та економіки  Угорщини. Основними завданнями організатори конференції вбачають презентацію відповідних територій та умов для створення спільного українсько-угорського промислового парку, обмін досвідом, вироблення спільних позицій сторін з метою залучення інвестицій для створення промислового парку.

У роботі конференції, яка тривала 18-19 лютого, брали участь міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда, заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Андраш Баршонь, Генеральний консул України у м. Ніредьгаза Іван Іванчо, Генеральний консул Угорської республіки в м. Ужгороді Вільмош Сікловарі, представники зацікавлених територій обох держав, науковці.

Під час відкриття конференції зазначалося, що угорська сторона вже провела роботу з вивчення можливості розміщення промислового парку у себе. Угорський досвід буде корисним для прискорення процесів створення парку і в Україні. Промисловий парк буде розташований на території двох держав, а його складові частини дзеркально відображатимуть як структуру, так і функції один одного. Та, як зазначив Василь Куйбіда, основною проблемою з нашого боку залишається відсутність необхідних нормативно-правових актів, що не дозволяє в повній мірі використати весь позитивний ефект транскордонного починання. Існуючий законопроект наразі пройшов перше читання у Верховній Раді України. Ним запропоновано встановити ряд форм підтримки як для керуючої компанії, так і для учасників промислового парку.

Ще одним проблемним питанням на шляху створення спільного промислового парку на українсько-угорському кордоні є відсутність єдиних стандартів, норм і правил створення та функціонування подібних парків, так і невідповідність українських норм нормам Європейського Союзу. Водночас такі проблеми не лякають угорську сторону, яка розвиватиме проект на своїй території, зі сподіваннями, що як тільки в Україні будуть врегульовані існуючі недоробки в сфері законодавства та стандартів, дзеркальне відображення парку з’явиться і в Закарпатті – на кордоні з Угорщиною, повідомили zakarpatpost.net в
управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

У ході конференції також розглядалися питання європейських тенденцій в логістиці та їх взаємозв’язок з промисловими парками, митних процедур та механізмів регулювання діяльності спільних промислових парків, прикордонних процедур у спільному українсько-угорському парку. Представники органів місцевого самоврядування представили стан інфраструктури, наявні людські ресурси та обговорили можливості розвитку місцевих громад уздовж українсько-угорського кордону.

zakarpatpost.net