Діти керували рухом літаків над Нью-Йорком замість авіадиспетчера

Американська влада розпочала розслідування скандального інциденту в аеропорту імені Джона Кеннеді в Нью-Йорку: з’ясувалося, що один з авіадиспетчерів довірив управління літаками своїм дітям.

Двоє випадків сталися 16 і 17 лютого, але відомо про них стало тільки зараз. Користувач популярного веб-сайту, присвяченого розмові диспетчерів, виклав аудіозапис переговорів в Інтернеті.

Виявилося, що 16 лютого 9-річний школяр перебував у диспетчерській вежі і виходив звідти на зв’язок з пілотами літаків замість авіадиспетчера, але під спостереженням дорослих.

Хлопчик зробив пілотам, які готувалися до відправлення, щонайменше п’ять оголошень. На записі чутно, як дорослий підказує дитині, що говорити, а також сміх хлопчика.

“JetBlue 171, зв’яжіться з контрольною баштою з приводу відправлення”, – сказала дитина. “JetBlue 171 до вильоту готовий. Чудова робота”, – відповів пілот.

Після цього дорослий сказав пілотові: “Ось те, що ви можете отримати, хлопці, коли діти не в школі”.

Запис зафіксував й інші репліки дитини, наприклад, “M-S 403, зв’яжіться з контрольною баштою”, а потім завершальне “Адіос, аміго!”, на що пілот відповідає тим же: “Адіос, аміго!”.

17 лютого в прямий ефір вийшла дівчинка, якій не виповнилося і семи років. Вона розмовляла з пілотами JetBlue і American Airlines.

За даними Федерального управління цивільної авіації США, малолітні хулігани є дітьми одного з диспетчерів.

“Він (диспетчер) не тільки порушив політику (управління цивільної авіації), але і загальні стандарти професійної поведінки. Подібні інциденти абсолютно неприйнятні”, – заявив представник управління Ренді Беббіт.

Авіадиспетчера та його безпосереднього керівника звільнено з посади. Глава аеропорту і керівник відділу управління повітряним рухом були відправлені до адміністративних відпусток до завершення розслідування обставин події.

Диспетчерські пункти в аеропортах є територіями, що охороняються, куди заборонені неофіційні візити родичів і друзів.

tsn.ua