Німці запропонували Греції продати острови, щоб розплатитися з боргами

У Німеччині запропонували Греції новий спосіб покінчити з фінансовою кризою і розплатитися з боргами – продати свої острови, які займають п’яту частину території.

“Щоб задобрити кредиторів, банкрот зобов’язаний використовувати все, що у нього є, для отримання грошей. У Греції є споруди, фірми і незаселені острови, якими можна погасити борги”, – заявив представник правлячої партії Німеччини Йозеф Шларман, який обіймає посаду голови Об’єднання середнього і малого бізнесу в Християнсько-демократичному союзі.

“Грецька держава повинна радикально зректися своїх фірм і продавати нерухомість, наприклад, безлюдні острови”, – також запропонував фінансовий експерт Вільної демократичної партії Німеччини Франк Шеффлер.

Однопартієць Шлармана Марко Вандервіц вважає, що якщо Афіни розраховують на гроші Берліна і Брюсселя, то вони повинні надати гарантії, які в крайньому випадку можна буде продати. “Для цього підходять, наприклад, грецькі острови”, – пояснив політик.

Оглядачі німецького таблоїду Bild розмріялися, що непогано було б отримати Акрополь і, скажімо, популярний серед туристів острів Корфу.

У Греції 3054 острови, з них заселені лише 87. Гамбурзькі маклери з бюро Vladi Private Islands оцінили вартість середнього безлюдного грецького острова в 45 мільйонів євро.

Зараз уряд Греції розробив програму, яка дозволить заощадити 4,8 млрд доларів, проте вдарить по пенсіонерах і чиновниках. Ті ж гроші Афіни могли б отримати, продавши 106 островів. Сукупний борг країни перевищує 300 млрд доларів.

Шеффлер пояснив в інтерв’ю Bild, що хоча ідея з островами має сенс, безпосередньо канцлер Німеччини Ангела Меркель не може її запропонувати грецькому прем’єр-міністрові Йоргосу Папандреу, з яким зустрічається в п’ятницю 5 березня.

“Канцлер не має права пообіцяти Греції допомогу”, – заявив представник правлячої партії.

Нагадаємо, днями між Грецією та Німеччиною спалахнув великий медійний скандал. Причиною став вихід авторитетного німецького журналу FOCUS із зображенням на обкладинці статуї богині Афродіти, що показує середній палець. Заголовок свідчив “Шахраї в сім’ї євро. Греція позбавить нас наших грошей”.

У відповідь мер Афін Нікітас Какламаніс нагадав канцлеру Німеччини Ангелі Меркель про звірства нацистів у Греції під час Другої світової війни і зажадав сплати репарацій за завдані збитки у розмірі 70 мільярдів євро. Публікації в німецькій пресі переповнили чашу терпіння і деяких інших грецьких високопосадовців.

tsn.ua