Суд не зможе вбити “коаліцію тушок”

Рішення суду набуває чинності з моменту проголошення, а не заднім числом, тому незаконність формування більшості з “тушок” буде враховуватися уже при створенні нової коаліції.

Якщо індивідуальне членство депутатів в коаліції буде визнано неконституційним, то таке рішення буде враховуватися при формуванні вже нової коаліції.

Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

“У рамках існуючої моделі формування коаліції, яка, на мій погляд, не є досконалою, буде досить складно однозначно заперечувати той спосіб формування коаліції, який є зараз”, – зазначив він.

“При цьому, навіть якщо гіпотетично уявити, що суд визнає зазначену норму регламенту неконституційною, рішення Конституційного суду набуває чинності з моменту проголошення, а не від учора”, – сказав міністр.

“Тобто, рішення КС буде враховуватися при формуванні вже нової коаліції”, – підкреслив Лавринович.

За його словами, “закон має зворотну силу тільки в одному випадку – коли мова йде про кримінальне переслідування людини, і ухвалений закон пом’якшує міру його відповідальності”.

“Рішення суду набирає чинності з моменту його прийняття і з цього дня норма, яка визнана неконституційною, не може застосовуватися”, – заявив міністр.

Як відомо, справа про можливість участі окремих депутатів у формуванні парламентської коаліції буде розглядатися у КС за поданням 68 депутатів від Партії регіонів.

Разом з тим, в КС знаходиться ще одне подання з аналогічного питання, яке подали 56 депутатів від БЮТ. Поки це подання знаходиться на вивченні в секретаріаті суду.

tsn.ua