Міносвіти запропонувало нові правила вступу до ВНЗ

Цього року при вступу до ВНЗ буде враховуватися середній бал атестату. Про це заявив міністр освіти Дмитро Табачник в ефірі одного з телеканалів.

“Середній бал атестату буде враховано. Цього року”, – сказав він.

За словами міністра, також “збережеться зовнішнє незалежне оцінювання”.

“ЗНО буде розглядатися як шлях до підвищення якості освіти, а не так, як безпідставно два роки було дано ляпас всім вчителям, всім викладачам, як тільки засіб боротьби з корупцією”, – зазначив Табачник.

“За тестування будь-яка дитина може максимально набрати до 600 балів, а за шкільний атестат ми хочемо запропонувати, щоб він враховувався в кількості до 200 балів. Тобто до четвертої частини”, – пояснив він.

Міністр також зазначив, що вступних іспитів до ВНЗ у цьому році не буде.

Водночас Табачник заявив, що у майбутньому можуть бути запропоновані зміни до законодавства, які дозволять “кращим університетам проводити свої мотиваційні іспити”.

“Це мотиваційне есе, дуже популярне в США, тести на лідерство, на комунікативність”, – зазначив він.

Крім того, Табачник заявив: “В цьому році, врешті решт, будуть вперше видані до кожного диплому про вищу освіту вкладиші єдиного європейського зразка, і кожен зможе продовжити свою освіту”.

Також міністр зазначив, що “Вища атестаційна комісія продовжує разом з Академією наук наполягати на збереженні двох наукових ступенів – доктор філософії по спеціальності, доктор філософії та медицини, та доктор наук”.

“Я думаю, що ми це збережено, тому що інакше – це руйнація українських потужних наукових шкіл”, – додав він.

Нагадаємо, цього року випускники українських шкіл матимуть змогу складати тести зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) тією мовою, якою вони навчалися в школах, зокрема російською.

Про це заявив віце-прем’єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко. Зараз, нагадаємо, тестування можна проходити лише українською мовою.

“Була допущена нерівність і нерівна конкурентність абітурієнтів щодо мови складання незалежного тестування. Наш принцип, який буде закладено, – якою мовою він закінчив школу, наприклад, закінчив угорську школу в Мукачевому, закінчив школу з болгарською мовою навчання, російські школи, українські – будуть здавати на тій мові, на якій вони навчалися”, – наголосив урядовець.

При цьому віце-прем’єр наголосив, що уряд встигне підготувати необхідні тести на всіх мовах, на яких в українських школах ведеться навчання.

tsn.ua