Уряд почав нарощувати державний борг

Кабінет міністрів почав знижувати прибутковість облігацій внутрішньої держпозики набагато швидше, ніж сподівалися інвестори. У п’ятницю, 19 березня, Мінфін продав держпапери на 2,66 млрд гривень під рекордно низькі за останні роки 11% річних, повідомляє “КоммерсантЪ-Украина”.

Основну суму емісії викупили націоналізовані банки, а залученими коштами Кабмін профінансував дефіцит Пенсійного фонду. При цьому банкіри впевнені, що величезна кількість заявок від нерезидентів найближчим часом здатна знизити прибутковість та ринкових аукціонах до 10-11%.

Уряд Миколи Азарова, як і уряд Юлії Тимошенко, почав фінансувати соціальні зобов’язання держави за рахунок нарощування державного боргу. У п’ятницю Міністерство фінансів провело позачергової аукціон з продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) терміном обігу 13 місяців, півтора року і два роки. Всі облігації було продано з рекордно низькою з початку кризи прибутковістю – 11%. Менш дохідними останні два роки були лише облігації, якими Кабмін збільшував капітали банків і НАК Нафтогаз України, – 9,5%. У порівнянні з попереднім аукціоном ставки впали на 5-6,3%, за тиждень – вже на 10%.

Дохідність у 11% мало цікава інвесторам, запевняють банкіри. “Такий рівень не є ринковим і може бути характерним для позачергового аукціону”, – зазначає начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин. Дійсно, разом зі зниженням ставок впала і кількість заявок на купівлю ОВДП – з 162 минулого вівторка до 24 в п’ятницю. Втім, обсяг виручених коштів зріс в 4 рази – з 626 млн грн до 2,66 млрд грн. Це майже половина коштів, отриманих від продажу ОВДП з початку року, зауважує видання.

Купувати папери Мінфіну після 19 лютого можуть тільки відібрані ним банки-первинні дилери: ІНГ Банк Україна, Райффайзен Банк Аваль, Ощадбанк, Укргазбанк, УкрСиббанк, Родовід Банк, ОТП Банк, Унікредит Банк, Ерсте Банк, банки Київська Русь і Київ. За словами банкірів, всі вони до цього часу вже підписали з міністерством відповідні договори.

Основну частину ОВДП на останньому аукціоні купили рекапіталізовані державою Укргазбанк, Родовід Банк і банк Київ. “Була домовленість, що Нацбанк монетизує ОВДП, які залишилися в наших капіталах, а ми викуповуємо нові ОВДП. Але про ставку прибутковості стало відомо тільки в ході аукціону, інакше ми б їх не брали”, – сказали в одному з банків. “Мінфін всіх обдзвонював, і покупців було призначено заздалегідь, – додали в іншому банку. – Гроші збирали під потреби Пенсійного фонду”. Невелику частку паперів (до 200 млн грн) все ж таки купили комерційні банки. “Ми розглядаємо цю операцію як перевкладення з депозитних сертифікатів, прибутковість яких НБУ сильно знизив, в держоблігації, – пояснив один з покупців. – Навіть така прибутковість цікава банкам, які “сидять” на ліквідності”.

Як повідомлялося, згідно з попередніми прогнозами Мінфіну різниця між запланованими видатками і потенційними доходами без урахування запозичень на нинішній рік оцінюється в 176 млрд грн.

Дана сума складає близько 17% ВВП за його номінального значення 1060 млрд грн.

tsn.ua