В Україні зростає рівень патріотизму

Кількість українців, які з гордістю говорять про свою Батьківщину з року в рік зростає.

Такі висновки зробив Київський інститут проблем управління імені Горшеніна на основі свого соціологічного проекту “Автопортрет України 2010”.

Директор Інституту Кость Бондаренко відзначив, що це третя річна соціологічна програма, що відображає ставлення українських громадян до гострих проблем сучасності.

“Згідно з дослідженням, з року в рік зростає кількість українців, які з гордістю говорять про свою Батьківщину. Громадяни сприймають Україну як самодостатню, незалежну державу”, – відзначив Бондаренко.

“При цьому українці чітко розділяють поняття “держава” і “влада”. Ставлення до держави і української державності позитивне. Ставлення ж до органів державної влади та її представників, у більшості випадків, негативне. Українці вважають, що політики зосередилися на особистому збагаченні і загрузли у боротьбі за владу”, – заявив директор Інституту.

“Протягом 2009 року ми постійно цікавилися у українців – жителів міст і сіл, у студентів і пенсіонерів, тих, хто працює і служить, людей з різними доходами і світоглядом – їх думкою з того чи іншого приводу. Нас цікавило і ставлення до проблем геополітичного вибору, і способи виживання за умов економічної кризи, і механізми, якими громадяни керуються при виборі – політичному чи побутовому. Нас цікавила психологія наших громадян. Ми намагалися написати великий портрет того соціуму, який гордо іменується народом України”, – зазначив Бондаренко.

Він також відзначив, що результати дослідження вселяють оптимізм. “Вони свідчать, що навіть у наш складний час, незважаючи на різні кризові явища, на різні соціальні катаклізми, більшість громадян України залишається оптимістами”, – підкреслив директор інституту.

Як повідомлялося, в жовтні 2009 року глави Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту, Міноборони, Мінкульта і Міносвіти затвердили Концепцію національно-патріотичного виховання молоді.

Це перший подібний документ в Україні. Він передбачає виховання на основі героїчних прикладів українського народу, традицій гетьманства, козацтва, війська Української народної республіки, січових стрільців і повстанських армій.

tsn.ua