Закарпаття: Чопські прикордонники порушили 20 кримінальних справ проти краян-переправників нелегалів до Євросоюзу

Впродовж 11 місяців 2010 року на ділянці Чопського прикордонного загону виявлено та затримано близько 400 незаконних мігрантів, що намагалися порушити державний кордон. З настанням осінньо-зимового періоду помітно зростає активність злочинних угруповань, які сприяють у переправленні даної категорії осіб. Практика свідчить, що злочинці намагаються здійснити переправу, ще до настання холодів, адже сніг та мороз ускладнюють їх діяльність.

Загалом, протягом року органом дізнання Чопського прикордонного загону порушено 20 кримінальних справ за ст. 332 КК України, проти  мешканців Великоберезнянського, Перечинського, Свалявського та Ужгородського районів Закарпаття, за організацію та незаконне переправлення осіб через державний кордон з України до країн Євросоюзу.
Та все ж таки  жага до грошей перекреслює здоровий глузд. Особи, які намагаються переправити мігрантів не задумуються про їх здоров’я та життя. Непоодинокі випадки  коли порушники, почувши неладне, кидали «шукачів кращої долі» на напризволяще в невідомій місцевості,  серед гір та лісів,  без будь-яких засобів до існування.
Враховуючи те, що потенційні незаконні мігранти є вихідцями з країн Азії та  не пристосовані до українського клімату, під час спроби перетину кордону траплялися випадки  переохолодження та обмороження, а іноді такий «туристичний маршрут» закінчувався смертю.
Варто нагадати і те, що організатори переправ окрім того, що  порушують  ст. 332 КК України  «Організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України», забувають  про  ст. 135 КК України «Залишення в небезпеці», а тому сприяння в переправі через державний кордон тягне за собою порушення одразу двох статей Кримінального кодексу України. Задумайтесь чи варто жартувати з Законом.
У зв’язку з настанням холодів Управління Чопського прикордонного загону застерігає всіх потенційних порушників державного кордону утриматися від подібних кроків, оскільки вони можуть призвести до каліцтва чи втрати життя.

Сергій  БРОВКО, начальник прес-служби  Чопського прикордонного загону