Місто над Ужем визначає найкращих географів України

Упродовж тижня в Ужгороді найкращі вчителі географії з усієї України виборювали право називатися переможцем 15-го Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2010» у номінації «географія».
У різних містах України проходять конкурси в кількох номінаціях: математика (Миколаїв), хімія (Харків), правознавство (Луцьк) і трудове навчання (Херсон). Ужгород приймає вчителів географії.
«Невипадково саме в нашій області проходить цей конкурс, — зауважив начальник обласного управління освіти і науки Михайло Мотильчак. — Адже це наймолодша й крайня західна область нашої держави, яка межує з 4-ма країнами Євро-союзу. І не дивно, що національний склад нашої області такий різнобарвний, а мовою навчання в школах є не лише українська, а й угорська, румунська, російська, словацька». Михайло Мотильчак подякував управлінню освіти м. Ужгород, міській владі та дирекції Ужгородської гімназії, в якій проходитиме переважна частина конкурсної програми. «Це змагання — початок нових педагогічних відкриттів, нових творчих досягнень. І була б моя воля, я б присвоїв звання заслужених усім його учасникам», — підсумував М.Мотильчак.
«Освітні проблеми є для обласної адміністрації пріоритетними, — зазначив під час урочистостей заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Гоблик. — Про це свідчить те, що в області по лінії управління освіти працює 12 програм, ми заснували низку освітянських премій, проводимо професійні конкурси. А ще впродовж останніх 3 років в області побудовано 27 шкіл».
Упродовж цих конкурсних днів, окрім того, що на учасників чекатиме ряд випробувань, вони також матимуть нагоду помилуватися найдовшою в Європі липовою алеєю, цвітінням магнолій та сакур, відвідати Долину нарцисів. З нагоди урочистого відкриття завершального етапу конкурсу для кожного учасника учні села Ділове Рахівського району зі своїми
педагогами виростили чарівну квітку едельвейс, яку вони вважають символом щастя і кохання, мужності і стійкості.
Уже наступного дня після урочистостей на конкурсантів чекала письмова робота з перевірки фахової підготовки і володіння методикою викладання предмета. Кожен учасник продемонстрував журі майстер-клас під назвою «Я роблю це так». Це своєрідна презентація досягнень конкурсанта як педагога, де він виконує роль учителя, розкриваючи методи своєї роботи та демонструючи свої оригінальні ідеї. Також конкурсанти пройдуть співбесіду, яка передбачає дискусію за змістом проблеми, над якою працює учитель. Після першого етапу конкурсу журі відбере 12 конкурсантів, які продовжать участь у подальших конкурсних змаганнях. Наступний етап включає написання практичної роботи, проведення уроків у гімназії м.Ужгород. І, власне, вже за результатами цих випробувань журі вибере 4 лауреатів та 1 переможця.
Анастасія МАКАРА