Закарпатська УНП передала українцям Румунії зібрані книжки на рідній мові

Як повідомили у прес-службі Закарпатської УНП, з метою збереження та розвитку своєї національної ідентичності, задоволення освітніх та культурно-інформаційних потреб, до Всесвітнього дня книги, Закарпатська обласна організація Української Народної Партії передала книги рідною мовою українському товариству в Румунії.
За переконанням голови Закарпатської обласної організації УНП Івана ГАБОРА, “захист національних меншин – одна з актуальних проблем сучасності. Міжнаціональні стосунки є однією з найскладніших проблем, а питання прогнозування та запобігання конфліктів на етнічному ґрунті є актуальними для будь-якої багатонаціональної держави. Тому, для розширення сфери державної етнонаціональної політики щодо захисту національних інтересів і відстоювання їх на міждержавному рівні, необхідно максимально удосконалювати форми і методи діяльності органів державної влади щодо цих питань”.
На сьогодні, в Румунії будь-які друковані ЗМІ українською мовою фактично відсутні, окрім чотирьох періодичних видань Союзу українців Румунії, немає жодного українського дитячого садка, жодної школи (у 11 садках із румунською мовою виховання та у восьми восьмирічних школах із румунською мовою навчання українська мова і література викладається як окремий предмет). Один єдиний у Румунії український ліцей не забезпечений належним чином дидактичною та навчальною літературою. Вищу освіту українською мовою можна здобути у трьох навчальних закладах лише за однією спеціальністю – українська мова і література.
Враховуючи ці факти, активісти Закарпатської обласної організації УНП зібрали та подарували українські книжки, які допоможуть румунам українського походження зберегти історичну пам’ять та вдосконалити знання з української мови.