Закарпаття: На українсько-словацькому кордоні з’явиться Алея пам’яті міст-героїв колишнього СРСР

6 травня біля меморіалу «Україна – визволителям» на українсько-словацькому кордоні буде закладена Алея пам’яті – 13 дерев (за кількістю міст-героїв), в основу яких буде покладена земля з місць бойової слави.
20-22 листопада 2009 року у Львові та Ужгороді за благословіння Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира відбувся Міжнародний молодіжний форум, присвячений 65-ій річниці визволення України і підготовці до святкування 65-ліття Перемоги над фашизмом.
На запрошення Федерації Скаутів «Галицька Русь» взяти участь в роботі форуму відгукнулися представники військово-історичних і пошукових клубів, православних скаутських і козацьких організацій зі всіх регіонів України, а також з Білорусі і Росії.
У рамках форуму 21 листопада в Ужгород були доставлені капсули із землею з місць бойової слави міст – героїв, розташованих на території України, Білорусі і Росії. Землю з міст-героїв Києва доставила делегація Київського клубу «Червона зірка», Одеси – ОМО «Дзвін», міст Севастополь і Керч – об’єднана делегація представників православних скаутських і козацьких організацій Криму. Землю з міст-героїв Москви, Санкт-Петербурга (Ленінграда), Волгограда (Сталінграда), Смоленська, Тули, Мурманська і Новоросійська доставили представники організації «Молода гвардія». Обпалену війною землю з братської Білорусі – міста Мінська і Брестської фортеці привезли скаути національної організації YMCA Білорусі. Капсули із землею з місць бойової слави були передані кліру Свято-Покровського храму м. Ужгорода, де народна святиня зберігається до ювілейного Дня Перемоги.
В ознаменування 65-ліття Перемоги Федерація Скаутів «Галицька Русь» звернулася до влади Ужгорода з пропозицією закласти біля меморіалу «Україна – визволителям» на українсько-словацькому кордоні Алею пам’яті – 13 дерев, – в основу яких покласти землю з міст-героїв. Таким чином, кожне дерево отримає символічне «ім’я», відповідно місту, земля з якого покладена в його основу.
Символічно, що захід запланований на 6 травня – день, коли Церква вшановує святого великомученика Георгія Побідоносця – небесного покровителя воїнства і скаутів.
У заході візьмуть участь представники міськради, ветерани Великої Вітчизняної війни, духовенство, представники молодіжних організацій.

Начальник Управління у справах культури,  спорту, сім’ї та молоді м. Ужгорода О. А. Муртазін

Начальник Застави «Ужгород» ФСГР А. Ю. Кириленко