Закарпатська міліція відкрита для громадськості

Вчора, 15 травня, своє професійне свято відзначили співробітники міліцейського відділу зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України у закарпатській області.  Саме від цієї служби залежить суспільна думка про роботу органів внутрішніх справ, рівень довіри населення до міліції, інформування громадськості про криміногенну ситуацію в краї та розкриття резонансних злочинів.
Службу зв’язків з громадськістю (колишній Центр громадських зв’язків) було створено в Міністерстві внутрішніх справ України 15 травня 1994 року. Основне її завдання – координація заходів органів внутрішніх справ та міліцейських підрозділів на місцях, спрямованих на реалізацію інформаційної політики МВС, впровадження гласності та відкритості в діяльність органів внутрішніх справ.

Працівники ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області організовують взаємодію міліції із засобами масової інформації, населенням, трудовими колективами, громадськими організаціями краю з метою інформування про стан правопорядку в області, заходи ОВС щодо його зміцнення, формування позитивного іміджу міліції Закарпаття. Для цього регулярно проводяться прес-конференції начальника Головного управління, його заступників, керівників галузевих служб та міськрайорганів. Під час зустрічей з громадянами та трудовими колективами вивчається думка населення щодо діяльності міліції, шляхи її поліпшення. У співпраці з творчими організаціями, підприємствами та установами виготовляється та розповсюджується інформаційно-рекламна друкована продукція, фото-відеоматеріали, художні й документальні твори, що пропагують нелегку роботу правоохоронців.

Працівники ВЗГ ГУМВС беруть активну участь у виданні обласної газети “Відомості міліції”, котра за півтора десятка років свого існування завоювала довіру та популярність у закарпатського читача. А телесюжети про розкриття резонансних злочинів на Закарпатті, підготовлені офіцерами ВЗГ ГУМВС, транслюються в ефірі практично усіх центральних телеканалів.

Працівники відділу зв’язків із громадськістю закарпатської міліції не раз ставали переможцями та лауреатами кількох національних та міжнародних творчих конкурсів на краще висвітлення правоохоронної тематики. Газета “Відомості міліції” здобула свого часу спеціальний приз МВС України –“Міліцейське видання року”. А останніми з перемог працівників закарпатської міліції були дипломи лауреатів Всеукраїнського творчого конкурсу МВС України ім. Я.Мудрого та Служби безпеки України.

Працівники ВЗГ ГУМВС регулярно наповнюють інформацією про розкриття злочинів в області Інтернет-сайт закарпатської міліції.

ДУМКА ВІДОМИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗАКАРПАТТЯ

Дмитро ВОРОБЕЦЬ, голова Закарпатського обласного відділення Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України:

– З відділом зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Закарпатській області наша спілка співпрацює й дружить уже довгі роки. Міліція регулярно запрошує журналістів і мене як керівника спілки на прес-конференції. Спільно з ГУМВС ми запровадили обласну творчу премію на краще висвітлення правоохоронної діяльності імені підполковника міліції Михайла Фатули, колишнього співробітника ЦГЗ УМВСУ в Закарпатській області. Щороку кращі газетярі, радійники та телевізійники Закарпаття одержують цю нагороду з рук начальника управління міліції. А цьогоріч, привідкрию маленьку таємницю, її лауреатом стане відома в краї людина–журналіст та колишній правоохоронець.

Взаємодія із засобами масової інформації, громадськістю, відкритість для суспільства – це, як на мене, один із найважливіших аспектів в діяльності органів внутрішніх справ. Відрадно, що керівництво закарпатської міліції завжди приділяло й приділяє цьому питанню належну увагу.

Користуючись нагодою, вітаю своїх колег із ВЗГ ГУМВС із професійним святом. Міцного вам усім здоров’я, злагоди в родинах і нових творчих здобутків!

Ганна ВАЛЮК, заступник завідувача редакції суспільно-політичних та аналітичних програм Закарпатської ОДТРК “Тиса”, заслужений журналіст України:

– Співпрацею з міліцією за довгі роки своєї журналістської роботи я залишаюся задоволеною. Мені ніколи не відмовляли в отриманні інформації, яка мене цікавила для написання того чи іншого матеріалу. Хоча розумію, що є й закрита інформація.

Але, як мовиться, вдосконаленню немає меж. Тож і наша з вами співпраця повинна поглиблюватися та вдосконалюватися. Адже зв’язок міліції з громадськістю не може припинятися ні на мить. І  просто чудово, що ГУМВС має для цього спеціальну службу. Громадськість повинна знати все про роботу міліції.

Владислав БИЛЬОВ, заслужений журналіст України, колишній начальник інформаційно-аналітичного відділу виконавчого апарату Закарпатської обласної ради, радник голови облради:

– Моя співпраця з правоохоронними органами, в першу чергу з міліцією, триває ось уже три десятки років. Працюючи на Закарпатському обласному державному телебаченні, я регулярно проводив прямі ефіри за участі керівників ОВС області. До участі в програмі “Депутатський канал” ми запрошували тих керівників міліції, які були на той час депутатами рад різного рівня. Запам’ятався мені День депутата у Сваляві, присвячений роботі дільничних інспекторів міліції.

Уже працюючи у виконавчому апараті  обласної  ради, мені доводилося регулярно готувати аналітичні довідки для керівництва. Матеріали для них нерідко надавали колеги з відділу зв’язків з громадськістю ГУМВС, які ніколи не відмовляли мені в необхідній інформації. Колегіальні стосунки з цієї службою збереглися в нас і донині. Мені подобається стиль роботи керівництва відділу, я з радістю відгукуюся на запрошення взяти участь в прес-конференціях керівництва закарпатської міліції.  Сподіваюся на подальшу співпрацю.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області