Закарпаття після “розборок” Президента інспектує голова Держкомзему Олег Кулинич

За дорученням Президента України після розширеного засідання Кабінету Міністрів в Ужгород приїхав куратор Закарпаття від Кабміну, голова Державного Комітету по земельним ресурсам Олег Кулинич з робочою групою.
Робоча група розпочала свою роботу з того, що на вимогу, управління Закарпатської облдержадміністрації надали інформаційні довідки про свою діяльність. Відбулися робочі наради з структурними підрозділами ОДА, за наслідками яких підготовлено відповідні рішення та протоколи нарад.

Приїзд голови Держкомзему в Закарпаття, відкрив картину повної деградації українського чиновництва. Про це яскраво засвідчила робоча нарада з керівниками підрозділів обласного Держкомзему, яка пройшла в Закарпатській ОДА останній день першого місяця літа.

Нарада пройшла під головуванням Олега Кулинича, за участі радника голови Держкомзему Олександра Антала, начальника департаменту фінансів Держкомзему Миколи Осійчука, генерального директора «Науково-дослідного інституту землеустрою» Світлани Басараб та  заступника голови ОДА Віктора Феєра.

Треба віддати належне керівнику Держкомзему, який виявив добру обізнаність у справах місцевого землевпорядкування. З усього було видно, що нарада не пройде лише «задля галочки», як це часто відбувається на подібних чиновницьких заходах.

Олег Кулинич розпочав робочу нараду з детального аналізу діяльності Закарпатського Держкомзему, в ході якої влаштував справжній іспит зі знань  українського Законодавства в царині земельних відносин заступнику начальника Берегівського районного земельного відділу.

Запрошені журналісти, яких місцеві чиновники здавалось б вже здивувати нічим  не можуть, були вражені непросвітньою некомпетентністю посадовців у правових питаннях землекористування.

На запитання Олега Кулинича до керівного чиновницького складу, що зібрався в малому залі ОДА, – «якими законодавчими актами вони керуються у своїй роботі», – один з очільників районної структури Держкомзему відповів, що він у своїй діяльності керується виключно однією статтею 63 Конституції України. За якою, як засвідчила впевнена відповідь, добре знайомий –  довідка: ст.63 «Особа не несе відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом. Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист». Тобто, апріорі, чиновник підсвідомо постійно готовий до проблем із Законом. Після цієї репліки керівник Держкомзему порадив багатьом шукати роботу дослівно: «в інших сферах народного господарства».

Та найбільше дісталося мукачівському начальнику відділу землевпорядкування Йосипу Пелеху.

Так в Мукачівському районі діють ряд приватних підприємств, які отримали державні ліцензії на геодезичні, оціночні та інші роботи по землевпорядкуванню. Основну масу цих приватних фірм очолили найближчі родичі начальника державного районного відділу землевпорядкування. Вони навіть не приховували, що мають безпосереднє відношення до прізвища керівника державної структури, який приймає відповідні рішення. Аби зацікавлені знали, що звертатися за виготовленням земельної документації  треба саме до ПП  під керівництвом сина та невістки Йосипа Пелеха, вони так і назвали підприємство ПП «Пелех». А для невістки мукачівський землевпорядник створив ще ПП «Трегер». Названі приватні підприємства і родичі керівника підрозділу обласного Держкомзему процвітали, а державні відділи землевпорядкування зазнали серйозних збитків. Але, як бачимо, не їхні керівники…

Халепа спіткала і берегівських «латифундистів». Проти начальника відділу прокуратура порушила кримінальну справу, а заступник успішно завалив іспит і пішов шукати іншу роботу. За такий підбір кадрів відсторонена від виконання функціональних обов’язків і начальниця відділу кадрів ЗДЗК. Інші чиновники за менш значущі «гріхи» отримали стягнення та догани.

Радує те, що серед земельної братії все таки залишилися і фахівці, як і той факт, що приїзд пана Кулініча на Закарпаття вселив сподівання, що чиновницькі «авгієві конюшні» таки вичистять.

Сlipnews.info