Головний УБОЗівець Закарпаття про рекет, контрабанду та боротьбу з організованою злочинністю

Чергову прес-конференцію для журналістів краю дав перший заступник начальника ГУМВС начальник УБОЗ ГУМВС полковник міліції Іван Немеш. Незважаючи на щільний графік роботи Іван Степанович все ж знайшов час, щоб зустрітися з журналістами й розповісти про підсумки роботи управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС протягом першого півріччя цього року.

Вже на початку зустрічі керівник УБОЗу виявив готовність щомісяця зустрічатися з представниками мас-медіа й розповідати про діяльність очолюваного ним підрозділу та розкриття резонансних злочинів, котрі викривають його підлеглі.

Протягом першого півріччя поточного року працівники Закарпатського УБОЗу провели низку оперативних заходів, спрямованих на покращення криміногенної ситуації в області, знешкодження організованих злочинних груп, а також посилення боротьби з корупцією. В цьому році, підсумовував Іван Немеш, є певні зрушення в роботі.  У  минулому році, скажімо, було направлено до суду всього три кримінальні справи відносно організованих злочинних груп. А протягом першого півріччя вже порушено чотири кримінальні справи щодо організованих злочинних угруповань. Значною проблемою було те, що протягом всього двох років у підрозділі було поміняно 5 керівників, що й відбилося негативно на роботі. За два місяці цього року було зроблено ряд кадрових перестановок керівників середньої ланки. Це вже почало давати свої плоди.

Протягом цього року працівники УБОЗу задокументували злочинні групи, які займаються продажем наркотиків. Виявлено організовану злочинну групу у складі 7 чоловік, котрі займалися вирощуванням марихуани на плантації площею 6 га. Справа вже знаходиться в суді.  Крім того, в цьому році наші співробітники викрили злочинну групу, котра займалася реалізацією наркотиків. Під час проведення пошукових заходів було встановлено, що один з фігурантів замовив убивство свого конкурента, котрий теж реалізував дурман-зілля. У ході проведення спецоперації було затримано 5 осіб, серед котрих і замовник убивства. У червні  було задокументовано злочинну групу, котра скоїла близько 20 квартирних крадіжок у нашій області та 7 грабежів на території Львівщини. Заарештовано 3 особи. На даний час перевіряємо затриманих на причетність до скоєння інших аналогічних злочинів.

У сильця працівників УБОЗу потрапила злочинна група, котра створивши кредитну спілку, видурила від довірливих людей 6 мільйонів гривень. У тенета цих пройдисвітів потрапило понад 150 потерпілих. Слідство щодо цих осіб вже завершено і справа направлена в суд. Окремо керівник підрозділу підкреслив те, що протягом 5 останніх років не були заарештовані зловмисники за скоєння економічних злочинів. Це перша така справа, де реально є заарештовані. Крім цього убозівці викрили також ще одних посадових осіб однієї з кредитних спілок на Перечинщині, котрі також видурили чимало грошей від громадян. Зловмисників притягають до кримінальної відповідальності.

Звісно, проблемних є питання і добору кадрів, адже протягом останніх років з УБОЗу пішли чимало професіоналів. А нових працівників потрібно навчати азам оперативної роботи. Тому, резюмував начальник УБОЗу, доводиться ретельно вивчати кожну людину, хто має бажання і хоче працювати, а хто просто хоче відбувати номер. Від останніх він рішуче позбавлятиметься.

Торкнувся Іван Степанович і якісного документування злочинних діянь, від чого залежить і подальше слідство та кінцевий результат роботи. Якщо все процесуально грамотно задокументовано, тоді є повна гарантія, що злочинці понесуть заслужене покарання. Цього року, підкреслив очільник підрозділу, налагодилася нормальна співпраця, як з прокуратурою області, так і з судом.

Після виступу Іван Немеш дав відповіді на численні запитання журналістів. Представників мас-медіа цікавило, зокрема: чи діє підпільна нарколабораторія на території одного з районів області. Полковник відповів, що крім чуток підтвердження цієї інформації немає. Присутні цікавилися й тим, чи є ще в області рекет, котрий раніше тероризував населення. У свою чергу Іван Степанович відповів, що таке поняття, як рекет вже відійшло у минуле. Звісно бувають поодинокі випадки вимагання, але вимагачів одразу ж затримують.

Крім цього Іван Немеш дав повні та вичерпні відповіді й на інші численні запитання журналістів.

Іван ЛАДЖУН, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області