У закарпатській Колочаві відновили 3 бункери оборонної “Лінії Арпада”

Потужний оборонний комплекс часів Другої світової війни – Лінію Арпада – на Закарпатті перетворюють на привабливий туристичний об’єкт. Посеред гір у селі Колочава відновлено три вириті у землі й забетоновані бункери. У війну в одному з них був спостережний пункт, у другому – військовий шпиталь, у третьому – кухня. Знамениту Лінію Арпада збудували угорці.

Михайло Делеган, історик: «І тут був намір зупинити радянські війська. І, як керівник угорської держави тоді заявляв, – дати бій такий, як Радянська Армія дала німецько-фашистським військам під Сталінградом. Зупинити раз і назавжди і повернути назад».

Протяжність Лінії Арпада – майже шістсот кілометрів. Боїв тут так і не було. Червона Армія дізналася про оборонну систему й атакувала в іншому місці. Тікаючи, угорці підривали бункери. Тепер їх реконструюють. У музей потрапило понад дві тисячі експонатів. Туристи від побаченого у захваті. Історія другої світової війни немов оживає в їхній уяві.

Ольга Колденко, туристка (місто Київ): «Відчуваєш частинку історії в собі як там ходиш і дивишся. Я була просто шокована, побачивши ці всі раритетні речі в такому добротному стані. Я дуже приємно здивована».

У колочавському лісі обабіч річки Теребля є тридцять вісім залишків залізобетонних бункерів. В інших куточках Закарпаття вціліли десятки тунелів і підземних казарм, де жили угорські солдати.

Станіслав Аржевітін, ініціатор створення музею «Лінія Арпада у селі Колочава»: «Якщо це все відродити і об’єднати в один ланцюжок, я думаю, що це був би один із найдовших, один із потужніших і колоритних таких туристичних комплексів Закарпаття».

Військовий туризм – популярний у Європі, у нас лише зароджується. У Колочаві між бункерами для туристів облаштували стежки. Захоплюючий маршрут триває чотири години.

Світлана Ковбиця, «Факти», ICTV