В Ужгороді можуть ліквідувати представництво МЗС України

В Ужгороді незабаром можуть ліквідувати представництво Міністерства закордонних справ. Така інформація віднедавна мусується в службових коридорах, а за останній тиждень-два нею зацікавилася й громада Закарпаття.

Найбільше викликає обурення те, що в регіоні, який межує з чотирма країнами Європи, де щодня виникають питання, які потребують втручання дипломатів, структура виявилася не потрібною. Подейкують, що десь там, у стольному граді Києві, хтось вирішив, що представництво можна перенести з Ужгорода до Львова і зекономити, як вимагає Президент, бюджетні гроші. Офіційних документів про ліквідацію чи перенесення в інше місто представництва МЗС в Ужгороді ще немає. І навіть на офіційний журналістський запит з цього приводу в МЗС не поспішають відповідати. Проте очільницю представництва МЗС в Ужгороді Галину Гороховську вже “пішли” і вона тепер допомагає господарювати меру Мукачева. Хоча на офіційному сайті МЗС України Галина Романівна ще значиться керівником установи.

Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида підтвердив, що інформація про можливу ліквідацію і перенесення представництва до Львова є, але обласна влада проти цього і вже направила листа із запитанням, як же функціонуватиме представництво, до Києва. Відповіді, проте, нема. Хоча днями у віце-прем”єра Володимира Сівковича відбулася нарада із транскордонного співробітництва, і в дорученнях, які були підготовлені за результатами наради, одним із пунктів також вказано на необхідність роботи представництва МЗС в Ужгороді.

Керівник Карпатського центру полінгових досліджень, викладач УжНУ, соціолог Федір Шандор має інформацію, що з метою економії Львів таки вже визначено єдиним пунктом представництва МЗС для шести областей Західної України. Але, на його думку, це тільки ускладнить доступ людей до цієї установи. “Україна вже має приклади скорочення департаментів, укрупнення міністерств, але це аж ніяк не знівелювало проблем. Тепер у Львові буде людина, яка відповідатиме за Закарпаття, але проблеми громадян вирішуватимуться довше, буде, вочевидь, більше бюрократичних гальм. Не виключено, що може виникнути й лобіювання регіональних інтересів: тобто львів”янам можуть надавати пріоритет перед закарпатцями чи мешканцями інших областей.

І є ще один аспект: чому проблеми МЗС та бюджету повинні вирішуватися за рахунок платників податків? Адже всім західноукраїнцям доведеться витрачати не лише час, а й чималі кошти ще й на те, аби доїхати до Львова або й винаймати у цьому місті житло, очікуючи прийому або вирішення питань”.

Довідково:

Представництва МЗС мають право оформляти візи для в”їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну, а також легалізувати документи – за неофіційними даними, ужгородське представництво лише за півроку легалізувало документи майже двом сотням осіб. Представництва МЗС також беруть участь у боротьбі з організованою злочинністю, контрабандою та нелегальною міграцією, протидії викраденню людей та дітей, допомагають заробітчанам тощо. Власне Консульський округ Представництва в Ужгороді охоплює прикордонні території Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, де проживає понад 70 національностей, а довжина державного кордону з чотирма країнами Європейського Союзу лише територією Закарпаття перевищує 400 км (18 пунктів пропуску), функціонує аеропорт міжнародного значення. На території округу Представництва діють генеральні консульства Словаччини та Угорщини в Ужгороді, Румунії – в Чернівцях, Консульство Угорської Республіки в Берегові, працює Почесний консул Словацької Республіки. Їм усім допомагають саме в Ужгороді. І ще – у вересні, за планами, саме на Закарпатті має відбутися самміт Президентів п”яти держав. Через наш регіон проїжджатимуть на матчі в Україні сотні тисяч уболівальників Євро-2012. Отож, представництво МЗС в Ужгороді буде вкрай потрібне.

Наталка Петерварі, Ужгород, “Старий Замок “Паланок”