90% лісових пожеж трапляються з вини людини

Температура повітря тримається на високій позначці, у таку спеку виникнення пожеж може бути спровокованим не тільки природними явищами (блискавка, посуха), а й простою недбалістю людини.
На щастя, пожежі оминають Закарпаття. Однак тепла погода спонукає людей до відпочинку біля річки чи у лісі. Нерідко відпочинок асоціюється з розведенням вогнищ, які можуть стати причиною пожежі. Адже вітер може рознести полум’я з сухої трави чи залишків деревини на велику площу лісу чи поля. У палаючому лісі можуть загинути усі його мешканці: і тварини, і рослини, а також вигоріти родючий шар ґрунту. Під час пожеж гинуть люди.

Майже 90% лісових пожеж трапляються саме з вини недбалого ставлення людини до навколишнього природного середовища. Відомо, що ліси – національне багатство України. Вони займають більше 7 млн. га земельних угідь нашої держави. За даними статистики, кожного року в нашій державі виникає від 2 до 5 тисяч лісових пожеж, які знищують кілька тисяч гектарів лісу. Завдані ними збитки становлять мільйони гривень. На гасіння лісових пожеж залучаються значні сили відповідних служб.
Боротися із пожежею надзвичайно важко, адже це – неконтрольований процес горіння, який призводить до загибелі людей та нищення матеріальних цінностей.

Для того, щоб запобігти незворотнім наслідкам пожеж, необхідно дотримуватися елементарних правил поведінки на природі. Місце для вогнища вибирати далеко від сухостою, краще попередньо його очистити та обкласти навкруг камінням чи зробити валик із землі. Зупинити розповсюдження вогню значно легше, аніж гасити потім велику пожежу. Найголовніше – не залишати вогнище без нагляду, а залишаючи місце відпочинку – ретельно загасити. А також утриматися від випалювання рослинності та її залишків.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області закликає усіх мешканців дотримуватися необхідних правил поведінки на природі задля запобігання виникнення пожеж.

Прес-служба Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області