Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида зустрівся з міністром закордонних справ Словаччини Мікулашем Дзуріндою

У п’ятницю, 27 серпня, Закарпаття відвідав Міністр закордонних справ Словацької Республіки Мікулаш Дзурінда. У складі словацької делегації приїхали також Надзвичайний та Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, генконсул Словаччини в місті Ужгород Маріан Сладечек. З української сторони гостей вітали очільник краю Олександр Ледида, голова обласної ради Михайло Кічковський, керівники профільних управлінь.
Ключовими темами для обговорення високопосадовців стали створення Центру словацької культури в Ужгороді та  вирішення візових проблем.

За офіційними даними сьогодні на Закарпатті проживає близько 6 тисяч словаків. Діти зі словацьких родин вивчають рідну мову в Ужгороді на базі ЗОШ №21 з українською та словацькою мовам навчання. Найближчим часом завершиться реконструкція будівлі, в якій буде відкрито Центр словацької культури:

– Ми передаємо словацькій громаді одну з найкращих історичних будівель – приміщення колишньої четвертої школи, що знаходиться в центрі Ужгорода. Рішення про фінансування словацького культурного центру на Закарпатті прийнято на найвищому державному рівні. Тож кошти для проведення реконструкції будівлі ми систематично виділяємо з бюджету області, – зауважив керівник краю Олександр Ледида.

У продовження теми українсько-словацьких відносин голова облдержадміністрації торкнувся питання перетину кордону. Проблеми, зі слів Олександра Ледиди, часто виникають при отриманні українцями словацьких мультивіз, а також закарпатцями – дозволів на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху.

Мікулаш Дзурінда, зі свого, боку запевнив – словацька сторона також працює над вирішенням цих питань:

– У планах навіть є розширення зони малого прикордонного руху з 50-ти кілометрів на цілий Пряшевський та Кошицький краї. Зокрема, це питання обговорюватиметься у жовтні на засіданні українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

Під час візиту на Закарпаття члени словацької делегації оглянули хід реконструкції ЗОШ №4, зустрілися з представниками крайової культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» та працівниками Генерального консульства Словацької Республіки в м. Ужгород.

Прес-центр ОДА