Як виглядає Закарпаття на кримінальному “полі” України?

Темпи зростання злочинності в Україні б’ють усі рекорди — це змушені визнати вже й центральні органи влади.
Нещодавно опозиційний міністр внутрішніх справ Геннадій Москаль оприлюднив отриману неофіційним шляхом із МВС статистику злочинності за сім місяців цього року. Наведені цифри дійсно вражають.

Так, стрімке зростання злочинності відбулося у всіх без винятку регіонах країни. У Дніпропетровській області — на 58,3 %, у Криму — на 45,9 %, на Полтавщині — на 45,5 %, на Кіровоградщині — на 44,9 %. А кількість крадіжок (злочини, від яких найбільше страждають громадяни) в цілому по країні зросла на 71,3 %. Це дуже поганий для міліції показник, який можна зіставити хіба що зі статистикою періоду НЕПу, знаменитого «нальотчика» Льоньки Пантелєєва чи бандитської Одеси післявоєнного періоду. Плачевні результати і з протидією поширенню наркотиків, при тому, що Віктор Янукович особисто різко розкритикував міліцію за недопрацювання в цій сфері й навіть продемонстрував куплені через Інтернет марихуану та психотропні речовини. Незважаючи на це, за сім місяців міліція спромоглася вилучити в Україні всього-на-всього 170 грамів кокаїну, 75 грамів трамадолу і «цілі» 5 грамів сильнодіючих лікарських засобів. Головною причиною кримінальної хвилі, що накрила Україну, Г. Москаль вважає непрофесіоналізм керівництва МВС.

А як на фоні України виглядає Закарпаття? Статика за сім місяців містить і дані в розрізі окремих регіонів. Одним із головних показників «кримінальності» тієї чи іншої області вважається рівень злочинності на 10 тисяч населення. Закарпаття тут традиційно виглядає дуже пристойно, його показник — 33,8. Це 25-те місце з 27 адміністративних одиниць України (25 регіонів та дві столиці — Київ і Севастополь). Менша злочинність тільки в наших сусідів — на Тернопільщині (30,0) та Івано-Франківщині (26,3). Для порівняння — у Криму (який є лідером за рівнем злочинності) цей показник становить 91,5, на Дніпропетровщині — 91,1, у Києві — 76,9. Найбільша питома вага з усіх зареєстрованих на Закарпатті злочинів (а всього їх за сім місяців 4 198) це злочини проти власності, простіше кажучи, крадіжки, яких
49,3 % від загального числа.

Тим не менше динаміка зростання злочинності порівняно з аналогічним періодом минулого року в нас становить 22,7 %. За цим показником область перебуває на 14-му місці — всередині списку з 27 адміністративних одиниць.

Володимир Мартин, РІО