Закарпаття: ТОВ “Х” податківці донарахували несплачені 5,5 млн. грн. ПДВ

У ході проведення планової документальної перевірки ТОВ «Х» працівниками податкової служби встановлено заниження суми податку на додану вартість, яка підлягає сплаті в бюджет, у розмірі 5,5 млн. грн.Заниження виникло в результаті проведення підприємством наступних господарських операцій. У грудні 2009 року товариство провело ряд операцій із реалізації товарно-матеріальних цінностей (столові вина, виноматеріали, сировина, основні засоби), в результаті чого податкове зобов’язання з ПДВ склало 6,1 млн. грн. З метою зменшення суми ПДВ до сплати підприємство уклало договір щодо надання послуг нематеріального характеру з товариством “А”, яке вже перебувало у стадії ліквідації.

Вартість виконаних робіт згідно із документами склала 33 млн. грн., в тому числі 5,5 млн. грн. ПДВ.

Генеральний директор товариства “Х” пояснив, що документи, які підтверджують взаємовідносини з постачальником послуг, йому передали для підпису засновники ТОВ “Х”. З директором підприємства, що надало послуги, він не знайомий та ніколи не зустрічався.

Таким чином, перевіркою встановлено, що товариство “Х” провело операції із ТОВ “А” виключно з метою формування податкового кредиту та не мало наміру використовувати такі послуги у власній господарській діяльності. Отже у відповідності до вимог ст.7 Закону України “Про податок на додану вартість”, перевіркою зменшено податковий кредит з ПДВ за грудень 2009 року та донараховано 5,5 млн. грн.

За матеріалами управління податкового контролю юридичних осіб ДПА у Закарпатській області