Святослав Гладиш: Закарпаття має чи найкращі умови для залучення інвестицій для покращення якості питної води

Чергову зустріч з потенційними інвесторами провів у понеділок, 20 вересня, заступник голови облдержадміністрації Віктор Феєр. В ході перемовин з Святославом Гладишем, керівником компанії «Алвесткрим», йшлося про можливість залучення коштів Євросоюзу на будівництво та реконструкцію очисних споруд в нашому краї.Участь у нараді також взяли начальник управління житлово-комунального господарства Василь Романець, заступник Ужгородського міського голови Микола Адамовський та інші.

Представник компанії, яка зводить очисні споруди в Криму за рахунок грантів Євросоюзу Святослав Гладиш відзначив, що Закарпаття має чи найкращі серед інших регіонів України умови для залучення потужних інвестицій в сферу охорони навколишнього середовища та покращення якості питної води.

– В Криму наша компанія завершує будівництво очисних споруд в містах Судак та Коктебель. Будівництво фінансували європейці. Закарпаття, яке має успішний досвід співпраці в рамках грантових проектів Євросоюзу, може залучити додаткові ресурси на вирішення екологічних проблем, зокрема, будівництва очисних споруд, – вважає Святослав Гладиш.

Представник компанії запропонував посередницькі послуги для залучення єврогрантів. Для цього необхідно розробити технічну документацію на об’єкти та адаптувати її до вимог Євросоюзу. Розробка проекту фінансуватиметься місцевими органами влади, а будівництво та реконструкція об’єктів – виключно коштом Євросоюзу.

Віктор Феєр зауважив, що область зацікавлена в проектах щодо реконструкції та будівництва очисних споруд.

– До прикладу в Ужгороді очисні споруди зведені більше тридцяти років тому і сама система є морально застарілою. Не кращою є ситуація і в інших містах краю. Тому до вирішення проблеми треба підходити комплексно, проаналізувавши всі пропозиції, – констатував Віктор Іванович.

Учасники зустрічі домовилися детально вивчити запропоновані проекти та визначити об’єкти, які можливо залучити до інвестиційної програми-заявки.

Прес-центр ОДА