В Ужгороді відбувся круглий стіл щодо розвитку гуманітарного співробітництва в українсько-словацькому прикордонному регіоні

15-16 вересня 2010 року в Ужгороді відбувся міжнародний круглий стіл “Розвиток гуманітарного співробітництва в українсько-словацькому прикордонному регіоні: реалії, проблеми, перспективи”.
У ході засідання обговорено стан виконання положень протоколу ІХ засідання Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури, окреслено напрямки розвитку українсько-словацьких взаємин у сфері освіти, науки, культури, духовності, задоволення національно-культурних потреб української меншини в Республіці Словаччина та словацької меншини в Україні.

У роботі круглого столу взяли участь заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Іван Качур, заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович, в.о. Генерального консула України в Пряшеві Юрій Колядинський, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Маріан Сладечек, головний спеціаліст Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко, викладачі та науковці Ужгородського Національного університету (УжНУ).

Особливу увагу на засіданні круглого столу приділено задоволенню освітніх потреб словаків в Україні та українців у Словаччині, функціонуванню загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням словацькою мовою та її вивченням в Україні, та, відповідно – українською мовою у Словаччині, завершенню реконструкції будівлі спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №21 м. Ужгорода зі словацькою й українською мовами навчання та поглибленим вивченням іноземних мов, вдосконаленню навчально-методичного забезпечення вивчення мов та літератур наших народів, діяльності кафедри словацької філології, Всеукраїнського науково-методичного центру словакістики Ужгородського Національного університету та кафедри україністики філософського факультету і Центру україністики Пряшівського університету.

За результатами круглого столу ухвалено рекомендації, які вносимуться на розгляд чергового, Х засідання Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури у Братиславі.

Освітній портал