В Ужгороді охоронець солідної фірми “грався” у “телефонного терориста”

В Ужгороді дуже багато було «липових» дзвінків, мовляв, в тому чи іншому закладі закладено вибухівку. До прикладу, надходили повідомлення, що вибухівку заклали на залізничному вокзалі, в стінах УжНУ, в ЗОШ І—ІІІ ступенів №10. Це — звичайне хуліганство, розповідає начальник відділу захисту національної державності УСБУ в Закарпатській області Володимир Шумицький. Цікаво, що найчастіше телефонують учні та студенти. Отож, відповідно «страждають» наші заклади освіти. Дуже часто подібні дзвінки лунають напередодні сесії у вузі. Пан Шумицький згадує випадок, коли батьки заплатили за подібну витівку свого сина більше 30 тисяч гривень. Оскільки нині технічні можливості дозволяють встановити жартівників на 99 відсотків.

Ще один цікавий епізод мав місце знову ж в Ужгороді. Тоді на «02» зателефонував п’яний охоронець досить-таки солідної фірми і повідомив, що цей об’єкт замінований. Звісно, за подібне можна людину й волі позбавити. Адже в Кримінальному кодексі є відповідна стаття. Але все залежить від наслідків. Тобто, якщо через таке неправдиве повідомлення зупинили потяги, відтак пасажири вчасно не прибули кожен у своє місце призначення, запізнилися на роботу і т.д. Крім того, на місце виклику виїжджають відповідні служби. А це – затрата матеріальних ресурсів і часу. Якщо встановлюється особа, котра так пожартувала, то обов’язково притягається до відшкодування збитків.

P. S.: Керівник прес-служби УСБУ в Закарпатській області Олександр Рішко також заспокоює, мовляв, боятися нам терактів нема чого. Бо під егідою АТЦ співробітниками обласних управлінь СБУ, МВС, МНС, інших структур у взаємодії з органами влади на базі вразливих об’єктів регулярно проводяться навчання з протидії тероризму в сучасних умовах. Останніми роками вони здійснювались на базі залізничного вокзалу у Чопі, Перечинського лісохімкомбінату, ужгородських аеропорту та Падіюну тощо.

Маріанна ШУТКО, Новини Закарпаття