Закарпаття: В Ужгороді відбулася наукова конференція з проблем загальної та прикладної ентомології і охорони природи Карпат

8-10 жовтня в обласному центрі на базі Ужгородського національного університету проходила Х, ювілейна, наукова конференція з проблем загальної та прикладної ентомології і охорони природи Карпат «Ужгородські ентомологічні читання». Участь у екологічному форумі взяли науковці з Росії, Чехії, Угорщини, Польщі та наукових закладів України.

Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області виступило співорганізатором проведення форуму.

На відкритті конференції начальник відділу біорізноманіття держуправління Анатолій Поляновський зауважив на важливості проведення таких заходів та відмітив роль державного управління в охороні і збереженні біологічного різноманіття регіону. У своєму виступі він, зокрема, зазначив:
– Справа збереження біорізноманіття є основним стратегічним напрямком та завданням держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області. Не зважаючи на проведення багаточисельних заходів збереження біорізноманіття та координацію проведення таких заходів, ми вважаємо, що в умовах масової урбанізації краю заходи із заповідання є чи не єдиним на сьогодні практичним і дієвим шляхом щодо збереження цінних природних комплексів, рідкісних, зникаючих видів флори і фауни, ландшафтів і в цілому біорізноманіття на території області.
Держуправлінням впродовж останніх 15 років у відповідності до природоохоронного законодавства України у взаємодії з науковими закладами та громадськістю проведено у цьому напрямку ряд заходів щодо розширення мережі об’єктів і територій природно-заповідного фонду в області. На сьогодні в області взято на облік 453 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею понад 172,2 тис. гектарів. У відповідності до вимог Карпатської конвенції та у зв’язку із черговим виданням Червоної книги України держуправлінням координується завершення заходів над поданням нових списків регіонального переліку видів флори та фауни, що підлягають особливій охороні.
Вагому роль у збереженні унікальної ентомофауни відіграють природоохоронні об’єкти в області. Зокрема, створений у 2009 р. регіональний ландшафтний парк «Притисянський»  базується також і на доцільності охорони різноманітних видів ентомофауни –  жуків-турунів, одноденок, метеликів, комах тощо. Каратським біосферним заповідником вперше запропоновано створення ентомологічного заказника місцевого значення біля м. Рахів на площі до 100,0 га з метою збереження природних популяцій рідкісних видів лускокрилих, занесених до Червоної книги України та їх біотопів. Науковцями заповідника виявлено 9 рідкісних видів метеликів, занесених до Червоної книги України:  Усі зазначені заходи, що проводить держуправління у межах реалізації державної політики щодо збереження та відтворення біологічного та ландшафтного різноманіття направлені перш за все для майбутніх поколінь та на підвищення екологічного виховання і екологічної освіти серед населення краю.

Прес-служба державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області