Закарпаття відзначає 100-річчя від дня народження народного художника України Федора Манайла

У ці дні в культурно-мистецькому житті Закарпаття відзначається визначна подія – 100-річчя від дня народження заслуженого та народного художника України Федора Федоровича Манайла.

З цієї нагоди в Ужгороді проведено цілу низку заходів: у Меморіальному будинку-музеї Ф.Манайла відбувся вечір пам’яті митця, покладання квітів на могилу художника, а також урочисте відкриття виставки картин у Закарпатському обласному музеї ім. Й.Бокшая.

У розвитку образотворчого мистецтва ХХ століття ім’я Федора Манайла займає гідне місце поруч із засновниками і визначними лідерами закарпатської школи живопису Адальбертом Ерделі та Йосипом Бокшаєм. Його картини “Пошта на полонину”, “Нафтопровід через Карпати”, “Весна в Карпатах”, “Все квітне” експонувались на багатьох великих виставках в Ужгороді, Празі, Братиславі, Будапешті, Венеції.

Працював художник і в галузі монументально-декоративного живопису. Унікальні його варіанти оформлень мозаїк для фасадів та фойє клубів, кінотеатрів, проекти ресторанів-колиб тощо.

Не оминув митець і кінематографії: був консультантом кінофільму “Тіні забутих предків”.

У дні відзначення ювілею Ф.Манайла, ужгородці та гості краю отримали унікальну можливість ще раз розкрити для себе багатий і прекрасний світ творчих захоплень художника.

Володимир Ушенко, Укрінформ