Цьогоріч в Ужгороді встановили п’ять світлодіодних світлофорів

Причинами заторів в Ужгороді нерідко стають не лише дорожньо-транспортні пригоди, вузькі дороги, відсутність належної кількості транспортних розв`язок, але і світлофори. В обласному центрі Закарпаття лише близько 25-ти світлофорних об`єктів, але навіть з такою малою їх кількістю місто ніяк не може навести лад.

Так, нещодавно непрацюючі світлофори на перехрестях вулиць Анкудінова-Руська та Мукачівська-Анкудінова призвели до транспортного паралічу в місті. Автомобілі, які в’їжджали в Ужгород по вулиці Гагаріна опинилися в заторі. І, звичайно, жодних регулювальників, які спробували б допомогти водіям в місці масового скупчення транспорту не було. Таку картину досить часто можна побачити в Ужгороді, не зважаючи на те, що організація, яка займається світлофорами в місті – підприємство “Закарпаттясвітлофор” вже більше трьох років обіцяє відмову від старих світлофорів та перехід на нові – світлодіодні. Тож, як йдуть справи з переходом міста на нові регулятори руху KarpatNews вирішило запитати у директора державного підприємства УМВС України “Закарпаттясвітлофор” Віктора Креса.
Як повідомив пан Віктор на цей рік на обслуговування і заміну світлофорів Ужгорода виділили близько 630 тисяч гривень. Це значно більше, ніж минулого року. Що ж зроблено за ці кошти ? Дуже дорого обходиться місту обслуговування старих 25-річних світлофорів. Всі вони вичерпали свій експлуатаційний ресурс. А деякі, ті що 1980-го року, відпрацювали вже по декілька термінів придатності. Втім, директор “Закарпаттясвітлофор” каже, що причиною збоїв у роботі світлофорів часто стають перепади напруги. Так, до речі, сталося і на тих перехрестях, які створили затор на вулиці Гагаріна. Проблематичним є також стан кабелів світлофорних об`єктів. Тож такі, на перший погляд, дрібнички і забирають значну кількість коштів, виділених на світлофори. Тому три роки тому в Ужгороді почали з`являтися перші світлодіодні світлофорні об`єкти. Термін дії таких практично необмежений, вони майже не потребують обслуговування. За словами Віктора Креса, за три роки в Ужгороді ще не перегорів жодний світлофор на світлодіодах. Сьогодні в Ужгороді вже є більше десяти світлодіодних світлофорних об`єктів. П`ять таких встановили цього року. У найближчих планах підприємства  – встановити такі світлофори поблизу торгового центру “Осетія” на вулиці Минайській, також на вулицях Можайського, Коритнянській та Краснодонців.

Віктор Тар, KarpatNews