“Анти-Facebook” запустив тестову версію

Соціальна мережа Diaspora, що здобула популярність як «анти-Facebook», розіслала запрошення своїм користувачам протестувати альфа-версію, повідомляє The Next Web.
Інтерфейс Diaspora являє собою щось середнє між Facebook і Twitter, проте принципова відмінність у тому, що повідомлення користувача публікуються не в загальній стрічці оновлень, а поділяються на «аспекти». «Аспекти» – це тематичні співтовариства, в якості прикладів яких, в альфа-версії присутні «Сім’я», «Робота» і «Друзі». При бажанні свої оновлення і коментарі можна відправляти відразу в декілька «аспектів».

Окрім тематичного поділу, Diaspora робить наголос на безпеку особистої інформації користувача – ця царина є найбільш проблемною для Facebook після серії скандалів з витоком особистих даних назовні. Творці альфа-версії підкреслюють, що Diaspora є розподіленою мережею, де всі дані зберігаються не на серверах компанії, а на комп’ютерах користувачів. Передаються вони розрізненими макетами в зашифрованому вигляді, так що ніхто не може отримати доступ до повного набору даних конкретного користувача, крім нього самого.

Утім, незважаючи на імідж «анти-Facebook», тестова версія Diaspora, відкрита для тестування з 25 листопада, вже інтегрована з Facebook і Twitter, куди користувач може автоматично ретранслювати свої повідомлення. Крім того, ділитися оновленнями у Diaspora можна через RSS.

Нагадаємо, проект Diaspora був створений навесні 2010 року групою студентів Нью-йоркського університету. Гроші під проект вони зібрали через мікроплатежі користувачів, які в сумі склали 200 тисяч доларів.

Як повідомлялося раныше, британський вчений і винахідник Тімоті Бернерс-Лі, що вважається одним із засновників Інтернету, назвав великі соціальні мережі, на кшталт Facebook, загрозою для майбутнього Всесвітньої павутини.

ІА «Світ освіт»