760 тисяч українцiв хочуть стати… американцями

Українцi ввiйшли до першої трiйки нацiй за кiлькiстю тих, хто хоче емiгрувати до США. Цього року заявки на участь у лотереї “Green card” — документа, що дає право на проживання у США, подали 760 тисяч українцiв. Такi пiдсумки цьогорiчної сесiї подачi документiв оприлюднила в Америцi адмiнiстрацiя лотереї.
Бiльше тих, хто хоче емiгрувати за океан, тiльки у Бангладеш (звiдти подали 7,67 мiльйона заявок) та в Нiгерiї (1,47 млн.). А вже менше вiд нас до Америки рвуться ефiопи (580 тисяч заявок), єгиптяни (340 тисяч) та решта свiту…

Деталi цього несподiваного лiдерства українцiв “Експрес” з’ясовує в Олександра Ушакова, провiдного консультанта компанiї, якає допомагає нашим громадянам правильно подавати документи для участi в розiграшi “Green card”.

— Чи часто Україна опиняється серед лiдерiв розiграшу цiєї емiграцiйної лотереї?

— Останнiми роками за кiлькiстю виграшiв наша держава посiдає позицiї лiдера у свiтi. Так, у 2001 роцi це також було третє мiсце, у 2000-му i 2002-му — четверте, а в 2003-му — п’яте…

— Американцi якось обмежуть кiлькiсть учасникiв розiграшiв вiд однiєї країни?

— Якщо потiк iз якоїсь держави перевищує 50 тисяч виграних емiграцiйних вiз за 5 рокiв, вихiдцi з неї тимчасово позбавляються права участi в лотереї, — каже Олександр Ушаков. — Так сталося, наприклад, з росiянами. Вони два чи три роки не мали права брати участь у “Green card”. Та уже другий рiк поспiль знову мають таку можливiсть.

— Як саме вiдбувається розiграш?

— По кожнiй країнi вiдбувається окреме жеребкування. Вибiр переможцiв вiдбувається за допомогою випадкових чисел, якi генерує комп’ютер. На кожну державу видiляють окрему квоту. Вiдштовхуються притiм вiд загальної кiлькостi заявникiв вiд кожного етносу та, можливо, вiд того, кого бiльше чи менше хочуть бачити у своїй країнi.

Так з’являються 100 тисяч анкет-переможцiв. Однак навiть отримання людиною повiдомлення про виграш не гарантує отримання “Green card”. Адже потiм 50 тисяч людей… вiдсiваються. Через хвороби, виявленi факти обману iммiграцiйних служб тощо.

— На тих, хто виграв лотерею, чекають конкретнi робочi мiсця у США?

— Нi, пiсля приїзду до Америки вони мають подбати про себе самi. Знайти собi роботу, житло… Та, як бачимо, українцiв це не зупиняє. До речi, розiграш по цьогорiчних заявках вiдбудеться аж через два роки, восени 2012-го.

Iрина ЛОПУХ, Експрес