Польща оприлюднить переговори контролерів руху в Смоленську з Москвою

У Польщі оприлюднять переговори російських контролерів повітряного руху на аеродромі “Північний” з Москвою, що велися вранці 10 квітня 2010 року. Про це в ефірі телеканалу tvn24 заявив міністр внутрішніх справ і адміністрації (MSWiA) РП Єжи Міллер.
“Ми сповнені рішучості опублікувати ці переговори”, – наголосив Є.Міллер, який також є головою польської комісії з розслідування причин катастрофи. Він уточнив, що це відбудеться на початку наступного тижня під час польської презентації подій того трагічного дня.

Він підкреслив, що контролери дали команду пілотам президентського літака зійти на висоту 100 м, а це був “дуже нерозумний крок”. “Між ними мала відбутися жорстка дискусія: не приземляйтеся, оскільки погодні умови не відповідають нормам, думайте лише над тим, куди летіти – до Мінська чи Вітебська”, – сказав він.

Керівник MSWiA зазначив, що польська сторона просила МАК надати їм стенограму переговорів між контролерами і Москвою, однак отримала відмову. За його інформацією, Варшава усе-таки отримала її іншим легальним способом.

Голова польської комісії визнав, що МАК під час презентації у середу слушно звернув увагу на те, що пілоти повинні були самостійно приймати рішення на останній фазі польоту. “Але це стосується і контролерів, цих трьох чоловіків, які повинні були нам допомагати. Якщо вони працювали б самі, без рекомендацій ззовні, то, можливо, вони краще виконали б свої обов’язки”, – сказав він. Є.Міллер додав, що польські зауваження стосувалися контролерів і того, чи діяли вони згідно з військовими чи цивільними процедурами. “Щодо військових процедур ми нічого не говоримо, оскільки контролери були військовими. А в разі цивільних процедур знаємо, що вони не мали відповідних сертифікатів на роботу і не були достатньо кваліфікованими”, – констатував він.

Як передавав УКРІНФОРМ, на прес-конференції у середу в Москві представники МАК офіційно підтвердили, що літак президента Польщі Лєха Качинського розбився через неправильні дії екіпажу повітряного судна. При цьому негативний вплив на дії пілотів мала присутність у їх кабіні сторонніх осіб, зокрема командувача Повітряних сил Польщі Анджея Бласіка і директора дипломатичного протоколу МЗС РП Маріуша Казани. Водночас у Москві жодним чином не згадали про можливу співвідповідальність контролерів за катастрофу, про що вказувала у своїх зауваженням польська сторона. За словами російської сторони, польські зауваження було враховано на 20-25%.

Звіт МАК викликав досить негативну реакцію в польських експертних і політичних колах. Лідер найбільшої опозиційної партії “Право і Справедливість” (PiS) назвав документ МАК “насмішкою над Польщею”. Натомість голова Ради міністрів РП Дональд Туск перервав тижневу відпустку за кордоном і повернувся до Польщі.

Після консультацій з польськими експертами він дасть сьогодні, у четвер, прес-конференцію у Варшаві з цього приводу.

Літак президента Польщі розбився при заході на посадку поблизу аеродрому “Північний” у Смоленську 10 квітня 2010 року. Загинули всі 96 учасників трагічного авіарейсу.

Укрінформ