Теракт в “Домодєдово” здійснив 20-річний кавказець

За даними слідства, теракт в “Домодєдово” здійснив 20-річний уродженець Кавказу. Теракт, в першу чергу був спрямований на іноземців.

Слідчий комітет РФ встановив особистість смертника, який підірвався в аеропорту “Домодєдово”. Теракт здійснив 20-річний уродженець Північного Кавказу.

Слідчий комітет не розкриває ім’я терориста і назву республіки, в якій він народився. Згідно з повідомленням відомства, це пов’язано з тим, що “на даний момент тривають слідчі та оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення і затримання організаторів і пособників терористичного акту”.

Слідчі вважають, що теракт був спрямований в першу чергу на іноземців. Саме тому вибух був здійснений в залі прильоту.

“Особливо відзначу, що теракт був здійснений не випадково в залі прильотів міжнародних рейсів. За версією слідства, теракт був спрямований, в першу чергу, відносно іноземних громадян “, – сказав Марков.

У своєму повідомленні від 29 січня Слідчий комітет спростував інформацію про зв’язок між терактом у “Домодєдово” і вибухом, що стався 31 грудня в гостьовому будиночку в Кузьмінському парку в Москві. 31 грудня в будиночку випадково підірвалася терористка-смертниця, яка планувала здійснити теракт в людному місці в новорічну ніч.

У ЗМІ з’являлися припущення, що ця терористка належала до тієї ж групи, що й смертник з “Домодєдово”. Однак тепер слідчі оголосили, що два вибухи “були вчинені не пов’язаними один з одним стійкими збройними групами, що діють на території різних республік Північного Кавказу”.

У зв’язку з вибухом порушено дві кримінальні справи: одна за чотирма статтями КК РФ, у тому числі про теракт, інша – за статтею про невиконання вимог щодо забезпечення транспортної безпеки в аеропорту. Стаття про теракт передбачає позбавлення волі на термін аж до довічного.

Теракт у міжнародному терміналі московського аеропорту “Домодєдово” стався вдень 24 січня. За попередніми даними, терорист-смертник, який перебував у натовпі зустрічаючих, привів у дію начинений металевими вражаючими елементами вибуховий пристрій.

Потужність підірваної бомби, як повідомляють російські ЗМІ з посиланням на свої джерела, склала 5 кг в тротиловому еквіваленті.

Загинули 35 людей, 125 постраждалих залишаються в лікарнях.

У вівторок, 25 січня, стало відомо, що внаслідок теракту загинула українка драматург Ганна Машутіна, яка прилетіла до Москви на вручення нагороди у конкурсі сценаріїв журнала “Мистецтво кіно”.

У ЗМІ з’являлися припущення, що в причетності до теракту підозрюють уродженця Ставрополя Віталія Роздобудько, що входив до групи ваххабітів “ногайський джамаат”.

Деякі джерела писали, що Раздобудько був смертником, деякі – що він допомагав смертнику. Проте 28 січня правоохоронні органи оголосили, що уродженець Ставрополя не має відношення до теракту.

Також ЗМІ писали, що смертник, що підірвався в “Домодєдово”, нібито прибув до Москви в грудні разом зі смертницею, яка повинна була здійснити теракт в новорічну ніч.

Новорічний теракт не відбувся, тому що терористка випадково підірвала бомбу занадто рано, ще перебуваючи в гостьовому будиночку в Кузьмінському парку. У результаті загинула тільки сама смертниця.

26 січня прем’єр-міністр РФ Володимир Путін оголосив, що теракт в “Домодєдово” не має відношення до Чеченській республіці.

Однак джерело в спецслужбах 27 січня повідомило, що смертник, який підірвався в аеропорту був вихідцем з Кавказу і членом “ногайського джамаата”. За словами джерела, в рамках справи про теракт оголошені в розшук близько десяти людей.

Остання версія, до якої схилялося слідство – смертника підірвали дистанційно. До такого висновку дійшли експерти, зазначивши, що в схему вибухового пристрою був включений мобільний телефон, оплавлені плати від якого були знайдені разом з рештками терориста.

nedilya.at.ua