Закарпаття: У гірському краї зафіксовані перші випадки захворювання на “свинячий грип”

«Минулого тижня в Закарпатській області виявлено 3 випадки вірусу типу А (H1N1), – повідомив головний лікар обласної СЕС Володимир Маркулич. – В цілому по області на ГРВІ хворіє більше 5 тисяч чоловік. З них за тиждень вже госпіталізовано більше двохсот».
Щодня у лабораторії обласної СЕС проводиться моніторинг циркуляції всіх вірусів. А тому лікарі застерігають: в області вирують такі збудники, як адинавіруси, парагрип, ересвіруси, вірус сезонного грипу. «Найгірша ситуація – в Ужгороді і на Свалявщині, – запевняє Володимир Петрович . – Тут рівень захворюваності перевищує епідеміологічний поріг вже на 20-24 %. Летальних випадків, поки що не було, та в основному до сфери ризику підпадають діти і люди похилого віку».

Як повідомила порталу «Мукачево.net» головний лікар міської СЕС Людмила Пономарьова, через ріст кількості хворих на ГРВІ та з метою попередження поширення інфекції Надзвичайна протиепідемічна та протиепізоотична комісія, скликана в Ужгородському міськвиконкомі вже вирішила зупинити з вівторка, 8 лютого, і до п’ятниці, 11 лютого навчально-виховний процес у 21 ужгородських школах та шкільних групах НВК. «В цілому така ситуація з захворюваності характерна для нашої області на початку лютого, – запевнила вона. – Однак, щоб не поширювати процес інфікації навчальний процес доведеться призупинити».

ДОВІДКА

Свинячий грип (лат. grіppus suum) — умовна назва захворювання, виникаючого внаслідок зараження одним з багаточисленних вірусів свинячого грипу.
Вірус свинячого грипу (ВСГ) — будь-який зі штамів грипу сімейства вірусів, що ендемічним захворюванням у свиней.
Назва стала поширеною в ЗМІ після винаходу декількох вірусів «свинячого» грипу, що можуть призвести до захворення людей. Станом на 2009 рік, відомі такі штами ВСГ: грип і підтипи грипу A відомі, як H1N1, H1N2, H3N1, H3N2, та H2N3.
Характеризується катаральним запаленням дихальних шляхів, слабістю та лихоманкою. Реєструється у багатьох країнах світу. Завдає великих економічних збитків свинарським господарствам — викликає високу смертність молодняку (10-60 %) та зниження продуктивності у тварин при відгодівлі.
У 2009-2010 роках ООН звертала увагу на глобальні загрози можливого поширення епідемії «свинячого грипу». Наразі ситуація особливо гостра в сусідній Росії, а саме у Чувашії, Бєлгородській, Московській, Кіровській, Тюменській, Кемеровській і Томській областях, а також в Ненецькому автономному окрузі.

За матеріалами  “Мукачево.net”