Ужгород: Городяни занепокоєні станом опалення, доріг, аварійних дахів і новобудов

Житлово-комунальне господарство в Ужгороді, як і в більшості міст держави, перебуває в плачевному стані –  це знову довів прийом мешканців обласного центру міським головою. Як не прикро, за короткий термін з цієї ситуації аж ніяк не вибратися, – визнає Віктор Погорєлов.

У місті чимало “больових точок” – від жахливого стану доріг, у тому числі внутрішньоквартальних, і до негараздів з часом просто-таки аварійними багатоквартирними будинками.

Мешканці багатьох будинків, як то, до прикладу, на вулиці Одеській, жаліються на постійне протікання даху. На жаль, аварійних покрівель у місті багато, їх почергово ремонтують, але бракує коштів. Мешканці з’ясовували, чи можна вкладені в ремонт даху гроші зарахувати як квартирну платню. Детально розібратися за кожним випадком мер доручив Управлінню ЖКГ міста, а відтак – роз’яснити мешканцям. Йшлося і про підтоплений підвал у будинку на тій же Одеській. Уже в найближчі дні на місце виїде комісія комунальників.

Також критичним лишається становище жителів квартир, котрі залишилися без опалення через масове відключення від центрального теплопостачання, а у підсумку – розбалансування усієї системи подачі тепла в місті, що відбулося в минулі роки. В Ужгороді ще близько 2 тисяч квартир лишаються без опалення. Якусь частину таких квартир уже в перші два місяці роботи нової влади вдалося забезпечити теплом за кошти міста, і черга соціально незахищених на таку допомогу поповнюється, попри те, що в сьогоднішніх ринкових умовах кожен зобов’язаний самостійно утримувати своє житло.

Протягом 2011 року міська влада опікуватиметься оптимізацією теплопостачання, – інформує Віктор Погорєлов. Процес “автономізації” триватиме, адже назад, до централізованого опалення, шляху вже нема. Турбує й стан справ у кооперативних будинках – там жителі часто не опікуються утриманням помешкань і звертаються по допомогу в усі інстанції.

А прохання кількох літніх мешканок вулиці Кармелюка виконають тільки-но дозволить погода: йдеться про встановлення у дворі лавиць, а також нових пісочниць для малечі. Щодо будівництва, котре триває на території дитячого майданчику по вулиці Чехова – міський голова повідомив, що в Ужгороді з’ясовують стан справ із забудовами, котрі шкодять інтересам ужгородців (як то у дворах багатоповерхівок та на зелених зонах) і за кожним випадком буде принципове рішення – звісно, шукатиметься винятково законний спосіб зарадити.

Утім, соціальні проблеми ще гостріші, ніж комунальні. Кількадесят ужгородців, серед яких чимало одиноких матерів, котрі виховують по кілька дітей, просили матеріальної допомоги, у тому числі на лікування. Багато хто прийшов з приводу роботи, надання житла і земельних ділянок. На жаль, в Ужгороді віддавна не будується бюджетне житло – держава не виділяє на це коштів – і квартирна черга не рушає з місця. Що ж до землі – триває мораторій на виділення ділянок через ревізію наявних в місті ресурсів, і будь-які відповіді можливі лише після її завершення.

Усього ж 7 лютого на прийом до міського голови прийшли близько 70 ужгородців. Своєрідне “продовження” прийому відбулося того ж вечора, коли Віктор Погорєлов відповідав на запитання у прямому ефірі “Гарячої лінії” на телеканалі “Тиса-1”. Питання від ужгородців підтвердили, що міська влада і мешканці бачать в місті одні й ті ж самі першочергові проблеми: серед близько двадцяти дзвінків переважали теми опалення, доріг, аварійних дахів і новобудов. Усі звернення записані і будуть передані відповідним міським службам для реагування, – повідомила прес-секретар Ужгородського міського голови Алла Хаятова.