Закарпаття: Крайова міліція вже кілька років ловить телефонних “мінерів”

У минулі роки на Закарпатті було зареєстровано кілька випадків, коли в міліцію, СБУ та інші правоохоронні органи надходили повідомлення про замінування важливих об’єктів. І хоча в жодному випадку вибухівки не знайшли, усе ж доводилося евакуювати з приміщень громадян, викликати на місце пригоди екстренні служби тощо. Усе це, зрозуміло, вилилося в кругленьку суму заподіяних збитків. Не кажучи вже за нагнітання нездорового ажіотажу в суспільстві.

Зокрема, в грудні 2010 року в чергову частину Берегівського райвідділу міліції надійшло повідомлення від невідомої особи про замінування Берегівської обласної психіатричної лікарні. Інформація не підтвердилася, а невдовзі міліціонери вирахували “жартівника”, яким виявився… пацієнт тієї ж лікарні.

Того ж року надійшло інше повідомлення–про замінування відомого в Ужгороді нічного клубу “Панорама”. З місця пригоди довелося евакуювати близько 250 осіб, але вибухівки так і не знайшли.

Ще раніше, в 2008-му, в Ужгороді аналогічним чином “мінували” мерію, залізничний вокзал, університет, одну з шкіл та обласний художній музей. У двох випадках “підривників” вдалося вирахувати та затримати. Про школу невдало пожартував один з учнів цього навчального закладу, батькам якого довелося заплатити за жарти свого чада штраф у кілька десятків тисяч гривень–саме в таку суму обійшовся виїзд на місце пригоди екстренних служб та евакуація людей з приміщення.

За інформацією ДЗГ МВС України, з початку року в державі зареєстровано вже 25 таких телефонних повідомлень, з них 13–у лютому. А торік за це в Україні було засуджено 18 осіб.

На проблемі протидії таким злочинам (а неправдиве повідомлення про замінування вважається злочином) акцентував свою увагу на своєрідному брифінгу начальник УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор Русин. Закон (зокрема, ст.259 Кримінального кодексу України) передбачає за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності — покарання у вигляді штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (до 1700 гривень), арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років. Якщо ж таке повідомлення спричинило тяжкі наслідки, або було вчинене повторно, то карається позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.

–Не раджу громадянам “жартувати” подібним чином,–наголошує Віктор Русин.–Повірте, що правоохоронні органи мають достатньо технічних можливостей, аби вирахувати, звідки надійшов телефонний дзвінок і затримати того, хто телефонував. А якщо суд і не застосує до такої особи реальне покарання, то все рівно їй доведеться відшкодовувати матеріальні збитки, заподіяні даремним викликом на місце пригоди екстренних служб. А це–десятки тисяч гривень.

Тож краще не жартуйте у такий недолугий спосіб…

ВЗГ УМВС України в Закарпатській області