Без карти соцстраху лікарняний Вам не оплатять!

З 1 січня змінився порядок оплати лікарняних – тепер держава не відразу оплачує їх тим, хто не оформив свідоцтво про обов’язкове соціальне страхування. Як виявилося, за 10 з гаком років такі свідоцтва отримали далеко не всі українці (приблизно половина з 15 млн працюючих). Звідси – плутанина і обурення хворих працівників.

Кадровики кажуть, що свідоцтво раніше не отримували через незатребуваність документа. Тепер же він виявився дуже потрібним. Як роз’яснили нам у прес-службі Мінсоцполітики, після того, як з 1 січня набув чинності Закон “Про збір та облік єдиного внеску на загальнодержавне соцстрахування” (внесок надходить до Пенсійного фонду і розділяється ним пропорційно на всі фонди – з безробіття, страхування на випадок тимчасової непрацездатності і т.д., а раніше до кожного фонду підприємство перераховувало окрему суму), змінилися два моменти.

Перший – якщо раніше був взаємозалік, то підприємство відразу виплачувало своїм хворим працівникам гроші за лікарняними, а потім перераховувало до Фонду соцстрахування суму, з вирахуванням розміру виплат (наприклад, треба в січні перерахувати до фонду 10 тис. грн., а лікарняних сплачено цього місяця на 2 тис., то в фонд йде 8 тис.), то зараз підприємство зобов’язане перерахувати 100% відрахувань до фонду, а потім отримати необхідну суму за окремою заявкою. Втім, саме по собі це на строк виплат не впливає. Впливає другий момент – якщо у працівника немає страхового свідоцтва, виданого Пенсфондом, то йому лікарняний не оплатять доти, доки він таке свідоцтво не оформить. Через це подекуди почалися затримки з оплатою лікарняних листів. “Ми тепер нараховуємо гроші хворим, але не виплачуємо, поки нам їх не перерахує фонд. Тим, у кого є свідоцтво, – фонд перераховує відразу, і ми виплачуємо, а тим, у кого немає, – виплатимо тоді, коли оформимо свідоцтва”, – розповіла нам бухгалтер великого холдингу Галина Васильєва.

Глава прес-служби Мінсоцполітики Михайло Кухар запевнив нас, що страхфонд переводить гроші за заявками без затримок, але тепер жорстко вимагає, щоб всі працівники підприємств мали свідоцтва. “Спершу оформлені папери, потім оплата, інакше ми порушуємо закон про соціальне страхування.

Він, до речі, діє з 2000 року, з цього часу ніхто не має права приймати на роботу працівника без страхсвідоцтва або не оформити його в найкоротший термін. Звичайно, будуть незручності, але тільки спершу, а затримки з оплатою лікарняних тим, хто застрахований, уряд не допустить”, – говорить Кухар.

Кадровики скаржаться, що свідоцтва роблять дуже довго, буває рік-півтора. Однак, як заявили “Сегодня” в Пенсійному фонді, ця проблема буде вирішена до кінця лютого – початку березня. “Свідоцтва буде друкувати не комбінат “Україна”, а держпідприємство при ПФ, для якого це – пріоритетне завдання. На їх виготовлення буде йти в середньому два тижні”, – розповів “Сьогодні” заступник директора ДП при Пенсійному фонді Анатолій Боніславський.

Свідоцтво – за рахунок держави

Свідоцтва про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (страхсвідоцтва) запровадили ще у 2001-му році після набуття чинності закону про соціальне страхування. Їх зобов’язаний оформити роботодавець за рахунок держави як для тих, хто на той момент працював на даному підприємстві, так і для нових співробітників, якщо при прийомі на роботу з’ясовувалося, що у них немає такого страхсвідоцтва. Це ламінована картка з персональними даними працівника, яка підтверджує, що людина працює офіційно (нехай навіть і на мінімальну зарплату), а роботодавець відраховує за нього гроші в Пенсфонд та інші фонди, в тому числі і до Фонду страхування на випадок тимчасової непрацездатності. Також за допомогою цього свідоцтва можна, звернувшись у відділення Пенсійного фонду за місцем проживання, в будь-який момент дізнатися, який ваш страховий стаж, який впливає на суму, що сплачується за лікарняним і пенсію. Оформляють свідоцтва за рахунок держави, ціна одного близько 4 грн.

Сума лікарняного залежить від стажу

Сума, що виплачується за лікарняним листком, залежить від страхового стажу працівника і його офіційного заробітку за останні півроку. Страхстаж враховується тільки після 1.07.2000 р. і може збігатися з трудовим стажем, якщо весь цей час людина постійно працювала і мала офіційну зарплату (з якої сплачено внески до соцстраху) не нижче за мінімальну.

В інших випадках страхстаж може бути меншим: від нуля, якщо працівник працював весь цей час нелегально (а значить, внески до соцстраху роботодавець за нього не платив), до декількох місяців, якщо його зарплата була менша за мінімум (наприклад, працюючи цілий рік за половину мінзарплати, отримаєте всього 6, а не 12 місяців страхстажу).

За законом, якщо страхстаж менше 5 років, за лікарняним виплачують 60% офіційного середнього заробітку за останні півроку, страхстаж 6-8 років – 80% заробітку, якщо більше 8 років – 100% заробітку. Також платять 100% чорнобильцям незалежно від стажу, ветеранам ВВВ, донорам і батькам за доглядом за хворою дитиною до 14 років.

Тепер при компенсації лікарняного гроші роботодавець повинен виплачувати виходячи зі стажу соціального страхування, а не трудового стажу. Простіше кажучи, стаж буде рахуватися не за записами у трудовій книжці, а за датами, за які з вашої зарплати вносилися відрахування до фонду соцстраху. Таким чином, до стажу вам тепер не зарахують, наприклад, відпустку за свій рахунок.

Як тепер отримати гроші за лікарняним

Зі страховим свідоцтвом

Здати у відділ кадрів, а де його немає – керівникові підприємства, “закритий” лікарняний лист і ксерокопію страхсвідоцтва, надавши оригінал. Якщо лист оформлено правильно (є всі печатки, правильно вказано назву підприємства, ПІБ хворого і т. д.), гроші повинні виплатити автоматично разом із зарплатою за місяць, у якому співробітник хворів. Якщо лист оформлений з помилкою, наприклад, невірно вказано назву підприємства (навіть якщо помилка в одній букві), потрібно внести виправлення і завірити його печаткою у поліклініці, яка видала лікарняний. Після цього його зобов’язані прийняти та оплатити відповідно до закону: перші 5 днів (якщо вони робочі, вихідні та свята за лікарняним не оплачуються) – підприємство, починаючи з 6-го дня – соцстрах.

Без страхового свідоцтва

Страхсвідоцтво необхідно оформити (це безкоштовно), щоб не мати проблем з оплатою лікарняного. А також, щоб отримати можливість у будь-який момент дізнатися, який ваш страховий стаж, який впливає на суму, що сплачується за лікарняним, і визначає розмір пенсії (отримавши свідоцтво, все це можна з’ясувати в будь-який момент, звернувшись у відділення ПФ за місцем проживання). Для цього є три способи.

– Якщо ви працюєте на підприємстві, треба заповнити заяву стандартного зразка (його можна взяти у відділі кадрів або завантажити з сайту Пенсійного фонду) і віддати інспектору відділу з персоналу, який вирішить всі питання з ПФ з видачі свідоцтва;

– Якщо ви працюєте у приватного підприємця, що не має відділу з персоналу, він зобов’язаний оформити працівникам такі свідоцтва. Але на практиці нерідко краще звернутися за ним особисто у відділення ПФ за місцем проживання – швидше буде. При цьому пред’явити паспорт та ідентифікаційний код.

– Ті, хто з релігійних чи інших міркувань не мають коду, повинні звертатися у відділення ПФ тільки особисто, маючи в паспорті відмітку податкової про те, що його власник коду не має;

– Ті, хто тимчасово не працюють, оформляють страхсвідоцтво особисто у відділенні ПФ за місцем проживання.