Закарпаття: Пам’ятник загиблим воїнам-“афганцям” відкрили у гірському Міжгір’ї

Святкування 15 лютого ц.р. 22-ї річниці виводу радянських військ з Афганістану та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав для селища Міжгір’я стало подією, без перебільшення, історичного значення. Адже саме цього дня відбулося довгоочікуване відкриття пам’ятника воїнам-афганцям. Зведення монументу стало можливим завдяки ініціативи членів Міжгірської районної організації ветеранів Афганістану.

Урочистості розпочалися із маршу колони, очолюваної духовим оркестром солдат та учасників мітингу центральною вулицею селища з покладанням квітів до пам’ятників воїнам-визволителям та воїнам-афганцям.

Після того, як виконуючий обов’язків Міжгірського селищного голови Василь Юрик разом із секретарем селищної ради Мирославою Піштою поклали квіти до пам’ятника воїнам-визволителям колона рушила далі до місця відкриття історичного монументу.
Участь у цьому святковому дійстві взяв заступник голови обласної ради Андрій Сербайло. Саме він один з перших привітав учасників зібрання та ветеранів зі святом. – Уже 22-й рік поспіль день 15 лютого проходить зі сповненим почуттям глибокого смутку, болю, перестороги… У цей день відкладаємо життєві клопоти, щоб вклонитися пам’яті мужності наших співвітчизників і краян, які полягли на полі бою в Афганістані, на територіях інших держав.
Сьогодні усі ми з вами стали учасниками непересічної події – відкриття пам’ятника воїнам-афганцям і вже через рік усі дороги у цей день вестимуть до нього. Так буде і через десятки літ, бо від покоління до покоління, від серця до серця передаватиметься ця пам’ять. Бо вона – невід’ємна частина життя нашого народу, одна із сторінок його багатостраждальної історії, – сказав Андрій Андрійович.
Відтак до слова було запрошено голову Закарпатської територіальної організації української спілки ветеранів Афганістану Артура Шейдіка, який також привітав жителів Міжгірщини з появою нового пам’ятника: «Шановні, пані та панове, – вів виступаючий, ось і збагатилась наша земля ще одним пам’ятником – пам’ятником честі, совісті й достоїнства закарпатському солдату, який гідно виконував свій військовий обов’язок.
Від імені української спілки ветеранів Афганістану Артур Іванович подякував усім, хто брав участь у створенні цього пам’ятника, не жалів ні сил, ні власного часу, ані коштів.
Далі з вітальним словом виступив голова Міжгірської РДА Василь Щур. Він, зокрема, зазначив, що минуло вже 22 роки, як 15 лютого 1989 року рідні й матері все ж дочекалися своїх близьких додому з довгої, кровопролитної війни в Афганістані. Звичайно, повернулися не всі і стає гірко-сумно, що в тому числі й одна Міжгірська родина не дочекалась свого сина – нині вже героя посмертно Михайла Цендру. Тому цей монумент повинен стати не лише символом честі, доблесті й хоробрості наших воїнів, а й помилок, невиправданих людських амбіцій.
До теплих і щирих привітань долучився і голова районної ради Іван Ярема. Іван Васильович, найперше, подякував ветеранам: «Ми щиро вам вдячні, шановні ветерани, за ратний труд, за ваш подвиг. Серед присутніх багато молоді. На прикладі вашого життя, вашого історичного подвигу їм потрібно так само навчитися любити свій рідний край, свою землю щоб в потрібний час, як і ви, стати на її захист».
Після того, як були сказані всі слова поздоровлень, настав урочистий момент. До церемонії відкриття пам’ятника запросили поважних гостей: заступника голови обласної ради Андрія Сербайла, голову української спілки ветеранів Афганістану Артура Шейдіка, голів Міжгірської РДА та районної ради Василя Щура і Івана Ярему, виконуючого обов’язки Міжгірського селищного голови Василя Васильовича Юрика та керівника районної організації ветеранів Афганістану Карла Федака. І ось за мить запрошені перерізають стрічку, знімають тканину і увазі присутнім постає пам’ятник, на відкриття якого так довго очікували мешканці селища. Цей монумент спроектований і виконаний визначним скульптором, вихідцем із с.Колочава, що на Міжгірщині Петром Штаєром.
Тут же священики Міжгірських греко-католицької та православної церков освятили пам’ятник воїнам-афганцям.
Завершились урочистості концертною програмою, підготовленою колективом Будинку культури.

Сайт Закарпатської обласної ради