Леонід Кравчук: Янукович не піде на те, щоб перенести вибори на 2015 рік

Продовження повноважень Верховної Ради до 2015 року виключено. Такі чутки хтось придумує просто для того, щоб збурювати суспільство.
Про це сьогодні, 23 лютого, у коментарі ЗІКу заявив Перший Президент України, ініціатор створення Конституційної асамблеї Леонід Кравчук. Так він прокоментував заяви окремих політиків про те, що коли будуть вноситись зміни до Конституції, влада спробує перенести парламентські вибори на 2015 рік.

За словами Леоніда Кравчука, науково-експертна група буде готувати пропозиції, як організувати роботу, які повноваження матиме і як працюватиме Конституційна асамблея.

«Це ми зробимо найближчим часом. Конституційна асамблея буде утворена після підготовки відповідних документів. Вона вивчатиме проекти Конституції, які підготовлені політичними партіями, громадськими організаціями», – повідомив Кравчук.

Він зазначив, що на сьогодні є дуже багато проектів Конституції, тому що вирішення конституційної проблеми зараз на часі. «Влада Конституцією 2004 року була розбалансована, і повернення Конституції 1996 року відбулось у спосіб, який не відповідає західним стандартам. Тому, звичайно, потрібно Конституцію доповнювати і змінювати. Цей процес буде тривалий. Ми маємо експертну задачу ці проекти вивчити і запропонувати нові зміни до Конституції, подати їх Президенту, щоб він вніс їх на розгляд парламенту», – заявив Кравчук.

Він вважає, що перенести вибори до парламенту на 2015 рік неможливо: «Я абсолютно переконаний, що Президент ніколи ні за яких підстав не піде на те, щоб, якщо комусь і прийде така ідея в голову, підтримати її».

Кравчук також відкинув припущення, що влада хоче ухвалити нову Конституцію, щоб скасувати норми про безкоштовну медицину та освіту. «Я переконаний, що ми не будемо змінювати соціальних стандартів. Ми тільки будемо пропонувати механізми застосування соціальних стандартів, щоб вони виконувались», – сказав він.

Водночас він запевнив, що Конституційна асамблея буде працювати відкрито, через круглі столи і обговорення. Там буде присутня опозиція, і будь-який проект може бути там оприлюднений і обговорений.

«Ми не допустимо, щоб була нелегітимна робота. Ми не допустимо порушення закону і чинної Конституції. Якщо потрібно буде якесь питання глибше вивчити, ми можемо проводити опитування. Це також буде передбачено», – сказав Кравчук.

Він і його колеги в науково-експертній групі вважають, що зміни до Конституції мають виносись на референдум, але, як зазначив Кравчук, це має вирішувати не Конституційна асамблея, а Президент і Верховна Рада.

Довідка

Президент Віктор Янукович видав указ, № 224/2011, згідно з яким створюється Конституційна асамблея для підготовки змін до Конституції України на підтримку відповідної ініціативи екс-голови держави Леоніда Кравчука.
З цією метою Віктор Янукович створив науково-експертну групу з підготовки роботи Конституційної асамблеї. Група, відповідно до указу, повинна взяти до відома запропоновану Леонідом Кравчуком концепцію реформування Конституції.
Кабінет Міністрів за зверненням Л. Кравчука повинен забезпечити вирішення питань щодо створення належних умов для діяльності науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї, висвітлення її роботи. Згідно з указом до складу науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї увійшли Л. Кравчук, народні депутати різних скликань, судді Верховного Суду України у відставці, юристи.

ЗІК