Мукачево: Збережемо захоплюючу красу закарпатських первоцвітів…

З року в рік ми з нетерпінням чекаємо весни, рахуємо дні, виглядаємо поки пташки на своїх крилах з далекого вирію принесуть нам весну-красну. Ми чекаємо, коли зима прожене холод, устелить землю зеленою травичкою та уквітчає квітами.
Щоб жити потрібно сонце, свобода і маленька квітка, – писав видатний казкар Ганс Крістіан Андерсен. Справді, без квітів ми певно б перетворилися б на бездушних і грубих людей. Саме квіти дарують нам аромати, роблять наше життя більш затишним і святковим.

Перші квіти найбільш беззахисні серед живої природи. Дуже часто люди хочуть перенести їхню красу у свій дім, подарувати їх своїм близьким та коханим людям, і рвуть їх із корінням, не усвідомлюючи, що знищують їх з лиця землі.

Весна зароджує нове життя, відновлює все живе, подає нові сподівання, надії, надихає на творчість. Саме весна 1958 року подарувала нашому місту новий осередок екологічного виховання підростаючого покоління, який дав змогу більше як півстоліття тому, розповсюдити юннатівський рух в Мукачівському регіоні.

Цьогорічна весна розпочалась з загальноміської акції «Первоцвіт – 2011», координатором якої став еколого-натуралістичний центр. Екоцентр запропонував усім навчальним закладам взяти активну участь у цій акції, мета якої – збереження рідкісних і зникаючих ранньоквітучих видів рослин через пропагування їх охорони. Поетапне проведення акції дозволить краще досягти результатів визначеного завдання. А саме: поширення знань учнівської молоді про різноманітність видів ранньовесняних рослин та сприяння знахідкам у межах свого регіону нових місць первоцвітів, які занесені до Червоної Книги України та Європейського Червоного списку з метою їх подальшої охорони та збереження, виховання свідомого ставлення до природних багатств.

Вірогідність зникнення багатьох видів ранньоквітучих рослин нашого краю дуже велика, і вже збереження їх залежить від етичної та моральної орієнтації, рівня культури кожного з нас. Ми не сміємо допустити, щоб воістину захоплюючу красу масового цвітіння ефемероїдів: підсніжників, крокусів, первоцвітів, білоцвіту весняного, пролісків, та інших рослин весни залишити тільки у спогадах очевидців.

Залучення учнівської молоді до практичної і активної роботи по охороні навколишнього природного середовища і співпраці з екологічними організаціями має значний виховний ефект. Тільки спільними силами екологічних організацій, громадських інспекторів та юннатів акція «Первоцвіт – 2011» досягне бажаних результатів.

Весна – це магія, це свято жінок, це символ молодості і здоров’я, краси і кохання. В переддень 8 Березня наш екоцентр бажає всім жінкам і дівчатам завжди бути такими ж молодими, красивими, ніжними і коханими, як сама весна і її перші квіти.

Заступник директора ЕНЦ Резнікова Магдалина Василівна

Не кидайте сміття у річку,
Бо риби й раки в ній живуть.
І пожалійте ви смерічку,
Що притаїлась на краю.
Не зачіпайте і підсніжник,
Шафран чи пролісок в гаю.
Хай білоцвіт – весни провісник
Радіє сонцю і теплу.
На схилах хай щороку квітне
Бузок, фіалка, сон-трава,
І незабудок блакить ніжна,
І ряст, і пшінка весняна.
Не лютуйте ночами, морози,
Гляньте березень вже на порозі.
Із-під снігу, не наче гриби,
Піднімають голівки квітки:
Підсніжник, стокротки і ряст,
І крокуси, й проліски враз.
Білоцвіт і барвінок малий,
Гіацинт і підбіл весняний.
Ще анемона і рябчик, ірис,
Піони, фіалки, нарцис.
Милують нам зір щовесни
На лузі і в лісі вони.
Та їх у букет не зірву,
Бо дуже вже я їх люблю.
Онукам залишу красу –
Довкілля для них збережу.

Директор Мукачівського ЕНЦ Маковська Наталія Іванівна

Раді сповістити, що рішенням чергової обласної сесії з Фонду Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області на фінансування природо-охоронного заходу «Збереження природо-заповідного фонду», виділено близько 260 тисяч гривень на реконструкцію та благоустрій учнівського дендрологічного парку еколого-натуралістичного центру в місті Мукачево.

“Мукачево”