Міністр Балога з екс-міністром Червоненком формують нову повітряну службу порятунку

В Україні буде сформовано нову службу порятунку – “Українські янголи”. Для надання допомоги постраждалим в екстрених ситуаціях будуть використовуватися вертольоти, що належать приватним особам.

Авторами проекту виступили голова МНС Віктор Балога разом з новопризначеним головою департаменту авіації МНС Євгеном Червоненком.

“Усього в Україні числиться близько 40 власників вертольотів легкого та середнього класу. Деякі відмовилися відразу – мовляв, чого я твоїх жмурів буду в своєму шкіряному салоні возити. Але 16 осіб вже дали згоду на свою участь в Ангелах. Думаю, це буде прекрасна можливість для заможних людей продемонструвати свою соціальну відповідальність”, – розповів газеті Червоненко.

Він сам є власником вертольота Eurocopter АS355 Twinstar, який вже готовий разом з екіпажем надати для порятунку людей.

Видання пише, що Україна опинилася на першому місці серед країн Європи за кількістю загиблих у надзвичайних ситуаціях. За словами Червоненка, не в останню чергу причина цього в тому, що в Україні зруйнована система санітарної авіації, і людям не встигають надати допомогу в першу годину після аварії.

“У МНС є свої літаки і вертольоти. Є два медичні вертольоти на базі Eurocopter EC145. Є кілька важких Мі-8, які використовують майже тонну палива за годину, що дуже накладно при нинішніх цінах і обмежених можливостях бюджету. Але цього явно недостатньо, щоб належним чином налагодити службу порятунку, зокрема, напередодні Євро-2012. Та й пожежі у висотках – величезна проблема”, – зазначив він.

За словами Червоненка, вертольоти Ангелів будуть використовуватися для розвідки місцевості, де відбулася якась НП і для транспортування постраждалих. “Зрозуміло, що на пожежах будуть використовуватися Мі-8, які можуть підняти в повітря ківш води вагою в 2,5 тонни. Але от для розвідки їх використовувати невигідно”, – уточнив він.

Крім того, Ангели нестимуть цілодобове чергування. Всю Україну поділять на спеціальні зони, за кожною з якої буде закріплено вертоліт, а також буде визначена базова лікарня, куди доставлять постраждалих. Графік вильоту, щоб він не йшов врозріз з планами господарів вертольотів, буде складатися мінімум на місяць вперед і будуть передбачені взаємозаміни машин.

“При надходженні сигналу в регіональний центр авіаслужби МНС за телефоном 101 протягом 20 хвилин до вертольота з’являться рятувальник з щипцями і болгаркою і лікар-реаніматор з реанімаційним набором. Вертоліт з потерпілим буде зустрічати реанімобіль або ж він буде сідати біля базових лікарень. Причому з повітря реаніматор дасть лікарні інформацію про характер травм, щоб там могли підготувати операційну, підібрати кров потрібної групи і потрібних фахівців”, – пояснив Червоненко схему роботи Ангелів.

Власникам вертольотів, обіцяє Червоненко, компенсують витрати на паливо і частково моторесурс: “Це все одно дешевше, ніж купувати за кошти держави вертольоти вартістю 5-7 мільйонів євро кожен. Джерела фінансування ми шукаємо. Це будуть частково державні кошти, а також благодійні внески. Рятувати будемо безкоштовно. Витрати будуть у 4-5 разів меншими, ніж при використанні державних Мі-8 через більш економні витрати палива”.

Через 10 днів МНС почне узгоджений з Міністерством охорони здоров’я та місцевої обладміністрацією пілотний проект у Чернігівській області. “Вже все опрацьовано, підписаний наказ глави МНС. Наступний на черзі – Київ, потім Дніпропетровськ і Львів, пише газета “Сегодня”.